VW California Concept, camperul viitorului

Cu ocazia târgului Caravan Salon 2023, desfășurat la Düsseldorf, în Germania, Volkswagen Vehicule Comerciale a dezvăluit, în premieră mondială, conceptul camperului viitorului, VW California Concept.

Remarcăm faptul că dimensiunile au crescut. Avem lățime și lungime extra, care oferă mai mult spațiu de locuit, mai mult confort, siguranță și flexibilitate. Camperul viitorului „îmbracă” noua platformă tehnică MQV, ce permite utilizarea eHybrid drive, îmbunătățește confortul la rulare și oferă mai multe sisteme de asistență.

California de mâine

California by Volkswagen Commercial Vehicles este un van VW, potrivit pentru uz cotidian, care poate fi, de asemenea, transformat într-o rulotă complet echipată pentru aventuri de orice fel. Această versatilitate a făcut din California cel mai de succes van din lume din clasa sa, fapt certificat de cele 260.000 de unități vândute până în prezent. Conceptul deschide o fereastră către viitorul acestui tip de van emblematic. Dispune de propulsie de ultimă generație și de cele mai noi sisteme de asistență și infotainment, precum și de următoarea generație de echipamente pentru rulote.

California Concept se bazează pe versiunea lungă a Multivan-ului T7, lansată în 2021, ceea ce îl face mai mare decât predecesorul său, California 6.1. Caracteristicile tehnice ale conceptului fac din acesta camperul ideal pentru epoca modernă. Pentru prima dată, sunt oferite avantajele tehnologiei plug-in hybrid, producătorul promițând o autonomie generoasă. Bateriile litiu-ion asigură o sursă de alimentare de 12 V, aproape complet autonomă.

În aer liber

Zonele de zi și de bucătărie au beneficiat de o schimbare completă. Pentru prima dată, California este echipat cu o ușă glisantă și pe partea bucătăriei. Acest lucru permite utilizarea extinsă a spațiului din jurul vehiculului și adaugă o nouă dimensiune campingului de vară, în aer liber. În trecut, toate modelele California bazate pe seria Transporter aveau o zonă de bucătărie care se întindea până la stâlpul B în partea stângă și o ușă glisantă în partea dreaptă; această ușă era intrarea principală – atât în utilizarea de zi cu zi, cât și în campare. Scaunele de camping pliante, masa pliabilă și copertina au fost instalate și pe partea dreaptă a vehiculului. De acum înainte, adăugarea ușii glisante suplimentare pe partea șoferului și a zonei de bucătărie, care, acum, se află acum mai în spate în vehicul – la fel ca în modelul mai mare, Grand California – înseamnă că partea stângă a vehiculului poate fi deschisă când se campează. Conceptul este echipat cu o copertină cu braț rabatabil în stânga și o alta în dreapta, ce se trage, ambele părți ale vehiculului putând fi protejate fie de soare, fie de ploaie. Copertina de pe partea dreaptă vine și cu o manivelă integrată, pentru manipularea acesteia.

Trei zone

Volkswagen Vehicule Comerciale prezintă, pentru prima dată, un concept cu trei zone. Aceste scenarii exterioare și interioare diferite, pentru camping și conducerea zilnică, extind semnificativ posibilitățile de utilizare a vehiculului.

Zona 1 – grație ușii glisante, partea dreaptă a vehiculului oferă un punct sigur de intrare și ieșire pe partea cu trotuarul a vehiculului, la fel ca în California 6.1. Încărcarea și descărcarea vehiculului este, de asemenea, ușoară și sigură. În camping, copertina solară transformă această zonă într-un cort deschis, sporind senzația de viață în aer liber.

Zona 2 – în spatele scaunelor din față reglabile pe înălțime – ce se pot roti la 180° – întregul interior al vehiculului este un habitaclu ideal pentru conducerea de zi cu zi, oferind flexibilitatea familiară a unui Multivan. În comparație cu actuala California, sunt propuse scaune individuale ușoare, detașabile și foarte confortabile. Datorită acestora, plăcile de surf și bicicletele pot fi, acum, transportate cu ușurință, în interior. Când este folosită ca van, zona aceasta a lui California Concept poate fi transformată rapid într-o zonă plată de relaxare sau cu scaune față în față, pentru a lua masa sau pentru jocuri. Bancheta solidă din spate a lui California 6.1 face loc scaunelor din spate individuale variabile, cu funcție de pat, în California Concept. Scaunele sunt tapițate cu o țesătură rezistentă și plăcută, în design Mélange.

Zona 3 – datorită ușii glisante suplimentare de pe partea șoferului și noului concept pentru bucătărie și copertină, este creată o nouă zonă exterioară pe partea stângă a vehiculului – împreună cu o bucătărie exterioară. Când se campează, acest lucru creează o zonă separată pentru gătit și mâncare și pentru serile lungi de vară petrecute sub copertină. Asta pentru că bucătăria – inclusiv chiuveta, plita glisantă cu inducție și frigiderul – este acum accesibilă și din exterior. Pe lângă plita cu inducție de 230 V, există și o mașină de gătit integrată, pe gaz. O priză de 230 V în exteriorul bucătăriei și o masă exterioară pliabilă completează tabloul de camping. Frigiderul oferă, și el, beneficii practice, deoarece poate fi accesat din exterior și este dotat cu un sertar.

Un lucru este cert: conceptul dublu – folosirea ca microbuz VW pentru utilizarea zilnică și ca un caravan versatil pentru petrecerea timpului liber – a fost, acum, îmbunătățit și mai mult, datorită noului concept cu trei zone.

Design interior inteligent

Designul interior al vehiculului expus la târg a fost perfect gândit până la ultimul detaliu și oferă o serie de caracteristici noi. Totul începe din față: deoarece Multivan este echipat cu o frână de parcare electronică în loc de o una manuală, spațiul dintre șofer și pasagerul din față spre spate poate fi folosit mult mai bine. Sertarele de sub scaunele din față pivotante reglabile pe înălțime și scaunele individuale din spate oferă, de asemenea, spațiu suplimentar de depozitare. Acum există spațiu în spatele scaunului șoferului sau al pasagerului din față pentru articole precum o toaletă detașabilă. În plus, sub extensia patului există o zonă de depozitare separată.

Nu putea lipsi legendarul acoperiș pop-up. Acesta cuprinde o carcasă ușoară de acoperiș din aluminiu și un burduf cu trei straturi, cu o deschidere panoramică mare în față. Ferestrele laterale mari oferă vederi panoramice fascinante. Prizele USB-C și luminile LED oferă putere și vizibilitate în acoperișul pop-up. Un pat de acoperiș de înaltă calitate, cu plăci cu arc, garantează un somn bun sub stele. Acesta este dirijat de o unitate de control a rulotei, de un smartphone sau de sistemul de infotainment. Mecanismul de ridicare a plafonului este controlat cu ajutorul unei tablete multifuncționale, de pe stâlpul C. Toate caracteristicile relevante de camping pot fi controlate pe ecranul tactil. Sunt incluse aici, date, despre nivelul apei proaspete și uzate, funcțiile de iluminare interioară sau de fundal, starea sursei de alimentare frigider și încălzire auxiliară.

Toate aceste funcții pot fi controlate și pe un smartphone, folosind aplicația „Cali on Tour”, sau din sistemul de infotainment. Acesta din urmă poate fi folosit și pentru a accesa un afișaj de înclinare ce permite nivelarea vehiculului. California Concept arată că vehiculele comerciale Volkswagen îi vor însoți pe toți fanii VW în călătoriile lor prin lume în viitor, datorită conceptelor sale inovatoare.

Acest viitor va deveni realitate în 2024, cu toate sistemele de propulsie ale Multivan.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.