DGAF a confiscat mărfuri de 620.000 euro din două TIR-uri

Inspectorii antifraudă au identificat, în cadrul activităţilor de monitorizare a achiziţiilor intracomunitare de mărfuri, două autocamioane ale unei firme transportatoare din Bulgaria, intrate în ţară în 15 octombrie la ora 22.00 prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu şi încărcate cu articole de îmbrăcăminte ce urmau a fi comercializate pe piaţa internă prin reţele de firme evazioniste şi/sau de tip fantomă.

Societatea respectivă a fost amendată cu 20.000 de lei şi i s-a confiscat întreaga cantitate de aprox. 510.000 perechi şosete şi aprox. 40.000 perechi ciorapi/colanţi, a căror valoare de piaţă este estimată la suma de 2.732.960 lei (aprox. 620.000 euro).

„Verificările specifice efectuate au evidenţiat imposibilitatea identificării şi contactării administratorului firmei beneficiare, conturându-se indicii temeinice privind faptul că mărfurile respective urmau să fie introduse la comercializare pe piaţa internă, prin reţele de firme evazioniste şi/sau cu comportament tip fantomă. Pentru păstrarea integrităţii bunurilor,  camioanele au fost sigilate şi însoţite la locul de descărcare înscris în documentele de transport (CMR)”, informeată DGAF.

Din analiza documentelor de transport şi corelarea informaţiilor furnizate de aplicaţiile informatice ale ANAF cu cele ale bazei de date a ONRC şi cu verificările efectuate în teren, s-a ajuns la concluzia că atât firma beneficiară din România, cât şi societatea furnizoare din Bulgaria sunt controlate de aceleaşi persoane – asociaţi/administratori şi/sau aşa-zişi reprezentanţi legali, care acţionează prin interpuşi fictivi.

„S-a stabilit că societatea beneficiară efectuează acte şi fapte de comerţ fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege, respectiv prin încălcarea obligaţiei declarării punctelor de lucru la organele fiscale, că niciun reprezentant al societăţii beneficiare nu a anunţat sosirea transportului la destinaţie, că niciun reprezentant al societăţii beneficiare nu s-a prezentat în vederea recepţionării mărfii şi că administratorul sau alt reprezentant legal nu a putut fi contactat sub nicio formă la domiciliu, la sediul social sau la domiciliul fiscal al firmei beneficiare”, precizează DGAF.

Acţiunile de control în scopul prevenirii evaziunii şi fraudei fiscale şi monitorizarea transporturilor intracomunitare de bunuri vor continua, urmărindu-se depistarea şi sancţionarea comercializării ilicite a bunurilor de larg consum.

Radu BORCESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.