DGAF: În Dragonul Roşu declararea TVA a crescut cu 142%

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au verificat şi monitorizat 4.690 de firme care îşi desfăşoară activitatea în 112 dintre cele mai importante centre comerciale angro din România, în cadrul operaţiunii “Cristal”, derulată la nivel național în perioada 19 octombrie 2015 – 28 februarie 2016.

Subsecvent, prin operațiunea “Hermes” s-a început destructurarea lanțurilor tranzacționale frauduloase și eliminarea intermediarilor cu potențial fraudulos interpuși în lanțurile și circuitele de comerț angro, fapt care a determinat o creștere semnificativă a gradului de conformare fiscală a comercianților finali.

Ca urmare a ”scurtării” lanţului de aprovizionare cu mărfuri de provenienţă intracomunitară sau din import, firmele care au puncte de lucru, sedii sociale sau domicilii fiscale în zona complexului Dragonul Roşu, au fiscalizat sume cu 45% mai mari, prin emiterea de facturi cu TVA, au plătit în vamă cu 65% mai mult TVA aferentă produselor importate şi au declarat cu 142% mai mult TVA de plată în trimestrul IV din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014.

În cadrul operațiunii “Cristal” au fost identificate prejudicii pentru asigurarea recuperării cărora au fost instituite 71 de măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare totală de 16,78 milioane lei.

Au fost constatate și contravenţii pentru sancţionarea cărora inspectorii antifraudă au dispus amenzi în valoare de 28,93 milioane de lei, confiscări de bunuri, venituri şi numerar în valoare totală de 18,15 milioane de lei şi suspendarea activităţii comerciale a 28 de puncte de lucru.

De asemenea, în cazul a 233 de contribuabili a fost interzisă desfăşurarea activităţii simultane de comerț angro și cu amănuntul în aceeași suprafață de vânzare. Inspectorii antifraudă au oprit şi verificat în total 41.384 mijloace de transport marfă, care au tranzitat intrările şi ieşirile din centrele angro – în medie, 354 mijloace de transport zilnic.

Inspectorii antifraudă vor continua să monitorizeze activitatea centrelor comerciale angro din țară și vor efectua controale inopinate de minimum două ori pe lună în special în Dragonul Roșu și în celelalte centre din regiunea București-Ilfov, în scopul menţinerii trendului ascendent al gradului de conformare fiscală și al destructurării circuitelor frauduloase interpuse pe lanțurile de aprovizionare, începând de la importuri și până la beneficiarii finali.

1019 - anaf, DGAF engros05

Operațiunea „Hermes, declanșată în luna octombrie 2015, valorifică informaţiile colectate în scopul investigării şi destructurării reţelelor evazioniste utilizate pentru disimularea operaţiunilor de import şi comercializarea frauduloasă a mărfurilor de provenienţă extracomunitară, inclusiv în complexul comercial Dragonul Roșu.

”Atenționăm clienții centrelor angro să se asigure că primesc toate actele prevăzute de lege (facturi, chitanțe, documente de însoțire etc) pentru toate mărfurile cumpărate, deoarece monitorizarea și controlul antifraudă vizează inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale, fiind verificate toate etapele ciclului de comercializare, până la vânzarea către consumatorul final”, precizează GDAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.