Lovitura Barroso: anularea OUG 41, inlocuirea ministrilor cu probleme de integritate (Andronescu), fara numiri la DNA in interimatului lui Antonescu, nicio gratiere (Nastase), demisia parlamentarilor incompatibili (Andon, Paslaru si Diaconu)

1

Comisia Europeana a dat, vineri, publicitatii lista cerintelor Executivului european fata de Romania, pe care presedintele Barroso i-a dat-o, joi, prim-ministrului Victor Ponta, cerandu-i sa dea in scris pentru ele. Ponta nu a vrut sa le enumere presei, insa acum intelegem si de ce: cerintele sunt extrem de dure: reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (adica adio, OUG 41 de demitere rapida a presedintelui suspendat Traian Basescu), inlocuirea ministrilor cu probleme de integritate (cazul Ecaterinei Andronescu), fara numiri la DNA si la Parchetul General in timpul interimatului lui Crin Antonescu; nicio gratiere prezidentiala (aluzie la Adrian Nastase); demisia parlamentarilor incompatibili (Sergiu Andon, Florin Paslaru si Mircea Diaconu).

Comisia Europeana adreseaza insa Romaniei, in total, 11 cerinte vizand “restabilirea respectarii statului de drept, independenta justitiei si increderea europeana”.

Iata lista completa:

1. Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)

* Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38

* Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul celor inregistrati pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41

* Renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta

* Evitarea utilizarii publicarii selective in Monitorul Oficial pentru a urmari scopuri politice si mai ales pentru a evita decizii judiciare.

* Conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale.

* Angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare.

2. Redarea increderii

* Numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv

* Nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie: proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anti-coruptie.

* Nicio gratiere prezidentiala in cursul actualei presedintii

* Numirea unor ministri impotriva carora sa nu fi fost formulate decizii ca nu respecta criteriile de integritate. Obligatia celor care nu respecta aceste criterii sa paraseasca posturile.

* Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Bruxelles, ca “maine (vineri, n. red.) sau cel tarziu luni” ii va trimite presedintelui Comisiei europene, Jose Manuel Barroso  lista semnata. (M.S.)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.