Oltchim învie într-o lună, dar sindicaliştii nu mai au răbdare şi reiau protestele

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, promite că, în două săptămâni, două secţii ale combinatului vor fi repornite, urmând ca într-o lună să fie reluată 65% din activitatea combinatului, ceea ce înseamnă că 3.300 de salariaţi vor avea de lucru. Sindicaliştii nu mai au însă răbdare şi ameninţă că reînvie de miercuri protestele. Ei sunt nemulţumiţi că premierul Ponta s-a lăudat că le-a dat salariile pe iulie, când de fapt banii au provenit din încasările combinatului. Acum aşteaptă lefurile pe august, dar acestea întârzie, în ciuda promisiunilor premierului. Victor Ponta susţine că a găsit soluţia pentru Oltchim: combinatul poate funcţiona “în cea mai mare parte” şi fără preluarea integrală de la compania OMV Petrom (SNP) a rafinăriei Arpechim Piteşti.

“Cea mai importantă parte a Arpechim pentru Oltchim, anume instalaţia de piroliză, este deja la Oltchim de acum doi ani. Singurul lucru util pentru Oltchim mai este instalaţia de nafta, care poate fi sau nu transferată la Oltchim, şi asta presupune costuri importante, investiţii de mediu necesare Arpechim. Oltchim poate merge în cea mai mare parte fără Arpechim”, a declarat Ponta într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Oltchim şi Arpechim au fost gândite în perioada comunistă să funcţioneze ca un complex petrochimic integrat. Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul din Râmnicu-Vâlcea.

În procesul de privatizare a Oltchim, Guvernul a stipulat în caietul de sarcini că eventualul nou proprietar al combinatului chimic va negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim.

“Am o scrisoare de la OMV Petrom în care ei erau dispuşi să vândă Arpechim noului proprietar al Oltchim”, a adăugat Ponta.

Guvernul a scos la vânzare pachetul de 54,8% de acţiuni, deţinut de Ministerului Economiei la combinat, precum şi creanţele de 400 milioane euro pe care compania de stat Electrica şi AVAS le au asupra combinatului.

Dan Diaconescu a fost declarat vineri câştigătorul licitaţiei, după ce a oferit suma de 203 milioane de lei (45 mil. euro). Când a fost vorba însă de semnarea contractului, patronul OTV a spus că vrea ca banii săi să se ducă la combinatul pe care tocmai l-a cumpărat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.