Videanu: Privatizarea Oltchim, o mostră de incompetenţă a Guvernului Ponta

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, a declarat vineri, imediat după ce s-a anunţat că Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru Oltchim, că privatizarea combinatului în forma concepută de Guvern reprezintă o mostră de “incompetenţă profesională”. Argumentul său este că “au fost create premisele avantajării acţionarului minoritar şi a potenţialilor investitori în defavoarea statului român”. Preşedintele interimar al PDL Bucureşti propune, în numele democrat-liberalilor, ca variante viabile de privatizare şi pe cea a conversiei creanţelor AVAS şi Electrica în acţiuni şi vânzarea în cadrul unei noi privatizări.

“Întreaga acţiune guvernamentală a Guvernului Ponta începe să devină sinonimul eşecului, indiferent că vorbim de Hidroelectrica, de Oltchim, că vorbim de economia românească în ansamblu. Un singur lucru este cert astăzi: Guvernul Ponta a închis combinatul Oltchim şi nu îi va fi uşor să-l redeschidă. Oltchim este singura societate de stat cu profil petrochimic care continuă să funcţioneze şi care, în decursul timpului, şi-a modernizat şi retehnologizat aproape toate instalaţiile. Din 2006, indiferent ce Guvern a fost, procesul de privatizare al Oltchim a fost gândit numai după conversia acţiunilor creanţelor AVAS-ului la Oltchim”, a argumentat Videanu.

Fostul ministru al Economiei susţine că “strategia actuală de privatizare, este cea mai mare mostră de incompetenţă profesională”.

“Renunţarea la conversia creanţelor AVAS şi vânzarea la privatizare a pachetului de 54%, în condiţiile în care s-a demonstrat inclusiv prin solicitare către CE că ai un acţionar minoritar ostil, chiar concurent al tău pe piaţa est-europeană, înlătură participarea la acest proces de privatizare a oricărui investitor serios”, a menţionat Videanu.

Vânzarea cu discount a creanţelor vs conversie în acţiuni

Democrat-liberalul a adăugat că în loc de vânzarea cu discount a creanţelor faţă de Oltchim se putea face conversia în acţiuni a acestor creanţe.

“Este pentru prima dată când entităţi, chiar AVAS, mandatează pe altcineva, Electrica, să-i vândă o creanţă cu discount. Din câte ştiu, chiar dacă există o ordonanţă de urgenţă care stabileşte procedura, nu există o decizie a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) acestor societăţi de a vinde şi care sunt condiţiile. În sensul Legii 31 a societăţii comerciale, indiferent ce dispune Guvernul, fără o decizie a AGA procedura este una ilegală”, a precizat Videanu.

CE a cerut în mod expres conversia creanţelor AVAS, dar nici Guvernul PDL nu s-a mişcat

El a explicat că, printr-o scrisoare transmisă prim-ministrului României, Comisia Europeană a solicitat în mod expres conversia creanţelor AVAS, în care i-a dat termen până-n luna septembrie.

Acesta ar fi şi motivul pentru care nu a făcut chiar el mişcarea, pe vremea când era ministru al Economiei. Videanu susţine că ok-ul CE privind privatizarea Oltchim a fost cerut de el încă din 2009, dar a fost a fost primit abia în 7 martie a.c.. De ce totuşi procedurile nu au fost demarate de predecesorul său din Guvernul Ungureanu, rămas ân funcţie până la 26 aprilie, liderul PDL nu mai explică, insistând cu termenul din septembrie.

Un singur dezavantajat: statul

“Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar procesul de a nu converti creanţa în acţiuni nu avantajează decât acţionarul minoritar sau investitorii din procesul de privatizare, dezavantajând un singur acţionar, statul român, dacă se vând acţiunile şi creanţele la preţuri mici, cu discount”, a insistat Videanu.

 “Aş putea spune că decizia luată de Guvernul Ponta este soluţia optimă dacă se doreşte vânzarea la preţ mic şi eventual cu destinaţie a acţiunilor Oltchim. Dar nu rezolvă problema gradului de îndatorare”, a continuat el.

Privatizare 3 în unul

Adriean Videanu a criticat şi procedura de privatizare, caracterizând-o drept “un fel de struţo-cămilă a trei caiete de sarcini, a trei vânzări într-un pachet integrat”.

“Cu alte cuvinte, din păcate lichidarea sau insolvenţa urmată de faliment sunt iminente dacă nu se intervine de urgenţă”, a explicat el.

Preşedintele interimar al PDL Bucureşti a cerut “stoparea acestui proces de privatizare – mostră de incompetenţă a actualului guvern. El propune “demararea imediată a procedurilor pentru următoarele variante de privatizare”.

“Unu: conversia creanţelor AVAS şi Electrica faţă de Oltchim şi vânzarea pachetului de acţiuni rezultat în procesul de privatizare. Cea de-a doua variantă este conversia în acţiuni a tuturor creanţelor societăţilor cu capital majoritar de stat şi vânzarea pachetului de acţiuni pe care statul urmează să îl deţină în Oltchim prin acest proces “, a conchis Adriean Videanu.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.