Fraţii Awdi, la închisoare pentru delapidarea CFR Mesagerie

Fraţii Hassan şi Mehdi Awdi au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani, respectiv 6 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul delapidării CFR Mesagerie, instanţa stabilindu-le pedepse mai mici, după ce Tribunalul Bucureşti îi condamnase la câte 10 ani. Ceilalţi inculpaţi, libanezul Bassam Istanbouly şi Iordan Bădeanu, au rămas cu pedepsele de la instanţa de fond: 5 ani, respectiv 3 ani şi 4 luni de închisoare.

Cei 4 au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în decembrie 2012, pentru delapidarea CFR Mesagerie SA şi spălare de bani. Având funcţii de conducere la CFR Mesagerie SA – obţinută prin privatizare -, precum şi în cadrul altor societăţi comerciale, au constituit o asociere infracţională în scopul însuşirii activelor patrimoniale de care dispunea CFR Mesagerie, dar şi pentru sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor către stat a acestei societăţi.

Intenţia membrilor grupării, susţin anchetatorii, a fost de a falimenta CFR Mesagerie, prin transferarea tuturor activelor către alte societăţi comerciale pe care inculpaţii le controlau, astfel încât să nu se respecte obligaţiile asumate prin contractul de privatizare al CFR Mesagerie, precum şi în vederea obţinerii unor beneficii financiare substanţiale.

În acest scop, susţine DIICOT, inculpaţii ar fi procedat la încheierea de contracte fictive de prestări de servicii, o parte dintre acestea antedatate, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea CFR Mesagerie facturi fiscale reprezentând cheltuieli având la bază operaţiuni nereale, metodă prin care s-ar fi realizat atât sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, cât şi însuşirea în mod nelegal a activului patrimonial al societăţii.

“Acţionând în această modalitate, inculpaţii şi-au însuşit din patrimoniul SC CFR Mesagerie SA active în valoare de aproximativ 3.400.000 lei şi au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 380.000 lei”, au precizat anchetatorii.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIICOT au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile si parti sociale detinute de inculpaţi la diverse societăţi comerciale.

Fraţii Awdi sunt cercetaţi şi pentru păgubirea cu 35,5 milioane euro a societăţii Rodipet SA, ce deţinea monopolul distribuţiei presei. Rodipet a fost şi ea privatizată de Guvernul Năstase. Dând ţepe de proporţii ziarelor, mai multe publicaţii au fost eliminate de pe piaţă sau se află în prag de faliment. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.