Ponta, enervat ca atentionarile CE privind esuarea masurilor de crestere a absorbtiei fondurilor europene au aparut in presa: “Fac parte din categoria secretului de serviciu”

Atentionarile transmise Guvernului de Comisia Europeana privind esuarea masurilor de crestere a absorbtiei fondurilor europene au trecut, in declaratiile premierului Victor Ponta, de la statutul de “minciuni” la cel de “abordare generala” fata de Romania privind implementarea Planului de absorbtie a fondurilor UE, sustine Executivul, intr-un comunicat de presa. Cum insa ministrul Leonard Orban este in aceste zile la Bruxelles, prim-ministrul este convins ca acesta va face totul pentru ca tara noastra sa fie cat mai putin afectata. Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE constatarile lor, care sunt departe de optimismulafisat de Ponta: planul de masuri pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene a esuat, autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare,iar administratia e “paralizata” in actualul context national.

“Este regretabil ca anumiti functionari au transmis public aceste informatii cu caracter tehnic, informatii care fac parte din categoria secretului de serviciu si care pot dauna imaginii Romaniei, ele neavand caracter de decizie”, se arata in comunicatul Guvernului.

Seful Executivului considera ca datele din presa nu sunt decat “niste informatii uzuale” cu privire la contactele diplomatice curente pe care Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Uniunea Europeana le are cu factorii responsabili din cadrul Comisiei Europene.

“Asa cum Ministerul Afacerilor Europene a anuntat deja, in mod transparent, in acest moment exista o misiune de audit in desfasurare, iar eventualele masuri vor fi anuntate public, la sfarsitul acestei actiuni. Totodata, reamintim ca premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Leonard Orban au anuntat inca din luna iunie faptul ca exista un pericol mare de suspendare a unor Axe din cadrul Programelor operationale, din cauza neregulilor descoperite de reprezentantii Comisiei Europene in activitatea fostei guvernari”, precizeaza Guvernul.

“Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, se afla in aceste zile la Bruxelles tocmai in ideea in care se fac eforturi deosebite pentru ca Romania sa fie cat mai putin afectata in acest domeniu, iar proiectele sa mearga inainte pe cat posibil”,se mai arata in comunicat.

Adio, fonduri REGIO!

Nemultumirile Comisiei Europene au fost transmise pe sleau Guvernului Ponta de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta in 3 iulie cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.

Pe romaneste, exista un risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO, iar pana la finalul acestei luni oficialii europeni vor ajunge la o concluzie finala privind functionarea sistemului de management si control din tara noastra.

Incepand cu 1 iulie, Romania nu mai trimite Comisiei Europene cereri de rambursare pentru 4 programe operationale. Executivul comunitar va analiza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut si vor lua o decizie in acest sens.

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate.

Oficialii CE deruleaza, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele 4 programe. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.