GEFCO: Marocul și portul Tanger Med se află în prim planul comerțului la nivel global

Marocul este pe locul cinci în topul economiilor din Africa și dorește să atragă companii industriale prin continua dezvoltare a infrastructurii. Mai multe inițiative demonstrează această ambiție. Portul Tanger Med care s-a inaugurat în 2007 este un exemplu al planului de modernizare.

Maroc a devenit una dintre țările cele mai importante în domeniul logisticii industriale la nivel global. Cu o capacitate totală de peste 8 milioane de containere dintre care 40% sunt răspândite pe continentul african, portul Tanger Med a devenit un centru logistic cu o influență regională majoră, dacă nu chiar globală.

Tanger Med este conectat la alte 30 de porturi și 20 de țări din lume care i-au permis ca în anul 2014 să atingă o cifră de afaceri ale exporturilor de 4 miliarde de dolari și să atragă investiții private în valoare de peste 2 miliarde de dolari. Fluxul de containere cu bunuri de consum care tranzitează apele sale se estimează la 30 de miliarde de dolari anual și peste 650 de companii din multe alte sectoare operează în acest port.

 Tanger Med oferă o zonă liberă fără taxe care urmărește să sprijine treptat și pe termen lung crearea zonelor de activitate industrială, logistică și terțială în interiorul Marocului și în zona strâmtorii Gibraltar.

De exemplu, TFZ (Tanger Free Zone) a dezvoltat o nouă ofertă industrială dedicată industriei auto și servicii de offshore*, antreprenorii având asigurate spații de lucru gata de folosire și un contor unic pentru simplificarea administrării actelor, iar investitorii beneficiază de asistență individualizată.

S-au creat peste 30.000 de locuri de muncă directe mulțumită zonei industriale, iar dintre acestea, 6.000 au rezultat în urma deschiderii fabricii Renault. Folosind noua infrastructură drept rampă de lansare, Marocul a înregistrat un progres remarcabil în sectoarele de tehnologie avansată și aeronautică. Sectorul de aeronautică care s-a dezvoltat în țară la începutul anilor 2000 odată cu sosirea companiei Safran, numără în prezent peste 100 de companii care asigură 10.000 de locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.