Page 48 - Revista ZIUA Cargo martie 2019
P. 48

HA ealth & Wellbeing
Health & Wellbeing – un principiu apărut în anii '70, aplicat, la nivel mondial, sub diferite programe sau concepte, poate contribui la stabilizarea activității economice?
vând în vedere instabilitatea • scăderea riscului de îmbolnăvire legislativă, dinamica econo- profesională;
mică bazată pe consum și a • scăderea riscului de rănire în
   lipsa acută de forță calificată de mun- urma accidentelor de muncă, având
Daniel Alexa
că, tot mai multe societăți comerciale au început sa acorde importanță dez- voltării propriilor zone de influență, pornind de la formarea profesională, angajarea personalului format, promo- varea internă, pe scara ierarhică, și formarea unei culturi organizaționale care să fie transferată către populație.
impact asupra absenteismului la lucru și a abandonului profesional;
În susținerea celor enumerate an- terior, tot mai multe societăți promo- vează acordarea de bonusuri supli- mentare, în cazul în care se aduc lucrători care rămân activi, în cadrul companiei, o perioadă minimă de timp.
• creșterea longevității și a calității vieții după pensionare;
LOGISTICĂ
Scopul principal constă în atrage- rea și înrolarea forței de muncă într-un sistem de lucru care să permită desfă- șurarea activității într-un mediu în care bunăstarea personalului este sprijinită și care permite personalului să-și în- deplinească sarcinile în mod eficient.
Promovarea bunăstării
Beneficii pentru lucrători
Totuși, specialiștii au ajuns la con- cluzia că secretul reușitei îi reprezintă modul în care sunt gestionați factorii generatori de stres la locul de muncă.
• creșterea conștientizării manage- rilor și angajaților cu privire la cauzele și beneficiile „eustresului” și efectele negative ale „distresului”;
La locul de muncă, „bunăstarea” este influențată și asociată de/cu be- neficiile directe și indirecte care influ- ențează zilnic starea lucrătorilor.
Societățile comerciale au promo- vat bunăstarea angajaților prin:
• dezvoltarea competenței mana- gerilor prin intermediul cursurilor in- terne, competențe și comportamente, astfel încât aceștia să gestioneze per- sonalul în mod eficient și corect;
Beneficii directe la locul de muncă:
• recuperarea mai rapidă după perioade de lucru mai solicitante;
• funcționare mai bună a sistemului imunitar;
• posibilitatea de a continua viața profesională și de a realiza transferul de cunoștințe și cultura organizațio- nală tinerelor generații.
• crearea unui mediu de lucru în care se evită, minimizează sau ate- nuează factorii potențiali de stres (distress), în ceea ce privește activi- tatea desfășurată, prin bune practici de gestiune, politici eficiente cu privire la resursele umane și dezvoltarea con- tinuă a personalului;
Studiile desfășurate pe populația activă au arătat că persoanele cu nive- luri ridicate de bunăstare sunt mai pro- ductive la locul de muncă și au mai multe șanse să contribuie la comu- nitățile lor.
• dezvoltarea unei culturi deschise și care să susțină persoanele care suferă de stres;
 • vizita medicală la angajare, adap- tare, periodică;
• evaluarea factorilor de risc profe- sionali;
• evaluarea factorilor de risc de accidentare și îmbolnăvire profesio- nală la fiecare loc de muncă;
• evaluarea factorilor de risc psiho- sociali;
• aplicarea corectă și continuă a principiilor privind ierarhia măsurilor de prevenire și protecție;
• un program de formare profesio- nală continuă și reconversie, acolo unde situația o impune.
că: Beneficii indirecte la locul de mun-
• un loc de muncă stabil care asi- gură un confort psihic;
• un program de lucru care să asi- gure un echilibru între viața profesio- nală și cea personală;
• stabilitate din punct de vedere economic.
Nivelurile de bunăstare asigurate de către angajatori sunt asociate cu:
48 .................................................................................................................................................. martie 2019





























































   46   47   48   49   50