Page 40 - Revista Ziua CARGO
P. 40

#tbt 10 ani
„Lumea noastră”,
în mai 2010
În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm o trecere în revistă
a evenimentelor din lumea transporturilor (dar nu numai) din urmă cu fix 10 ani, în mai 2010. Vom trece printre lansări de vehicule, schimbări importante din legislație sau inaugurări de fabrici
și spații logistice.
  RETRO
Radiografiind situația lunii mai a anului 2010, Radu Borcescu, redactorul-șef ZIUA CARGO, în editorialul său de la acea vreme, observa că „economia trece prin momente extrem de dificile, iar măsurile disperate scot și mai bine în evidență pericolul de disoluție socială.” Încă eram pe vârfurile crizei economice, instalată, în România, în a doua jumă- tate a anului 2009.
Legislație
• „Anul acesta, vom avea o Lege nouă a transporturilor, o rețea extin- să de drumuri cu portanță de 11,5 t pe osie și poate... chiar o prelungire a programului de transport persoane prin trafic regulat”, era anunțul lui Eusebiu Pistru, secretar de stat în Mi- nisterul Transporturilor.
• Grație măsurii de ridicare a por- tanței, transportatorii urmau să reana-
lizeze traseele și tipurile de autovehi- cule utilizate și să înregistreze reduceri de costuri. Practic, se câștigau 6.000 de kilometri de șosea utilizabili.
Controale
• Planurile pentru 2010 ale lui Iancu Crăciunoiu, director ARR, erau legate de efectuarea verificărilor folo- sind calculatorul, baze de date inter- conectate, cântare și camere video.
Autoritatea Rutieră Română primise mai multe prerogative decât avea până la acel moment.
Producători
• SCANIA era „pe val”, cu proaspăt lansata serie R, fiind câștigătoarea en- titre a distincției „International Truck of the Year” și asta a împins producătorul să tindă către idealuri și mai înalte. A fost făcut anunțul introducerii noii generații de propulsoare V8, care a fost, la acel moment, cel mai puternic motor de pe piață, cu 730 CP, devansându-i pe cele de la MAN (680 CP) și Volvo (700 CP). Constructorul suedez nu a neglijat, însă, nici segmentul transportului de persoa- ne, în paginile revistei de atunci regăsin- du-se și SCANIA Touring. „Noul auto- car dispune de dotări importante, precum motor Euro 5, cutie automată de viteze, climatizare, sistem audio- video, cu monitoare LCD, toaletă, bucă- tărie etc. Însă, ceea ce atrage atenția, este execuția precisă a carosierului și utilizarea componentelor de ultimă gene- rație”, aprecia Radu Borcescu.
   40 ...................................................................................................................................................... mai 2020

















































































   38   39   40   41   42