Page 54 - Revista Ziua Cargo
P. 54

SECURITATE Chemare
la... luptă
Relatarea experiențelor din cadrul unor dezastre anterioare n-a declanșat foarte des schimbări spectaculoase la nivelul unei întregi industrii. „Așa cum spun proverbele, toată lumea vorbește despre vreme, dar nimeni nu face nimic în legătură cu asta”, subliniază un raport realizat de McKinsey și citat de către Vigilant, buletinul informativ al TAPA EMEA. Raportul, care vizează reziliența lanțurilor valorice, precizează că, de data asta, ar trebui să ne facem bine lecțiile, în recuperarea după problemele cauzate de pandemia de COVID-19.
  LOGISTICĂ
Dacă am primi un dolar sau un euro de fiecare dată când au fost pomenite, în media și în ședințe, cuvintele „supply chain” și „reziliență”, la nivel mondial, de când pandemia de COVID-19 s-a făcut stăpână pe existențele noastre, proba- bil am putea să ne pensionăm antici- pat, pe o insulă pe care am cumpăra-o cu banii jos. Departe de bătăile de cap și de problemele cu care se con- fruntă conducătorii afacerilor în pre- zent și, să fim realiști, încă mulți ani de acum înainte.
Reziliența supply chainului conti- nuă să preocupe specialiștii în dome- niu și se pare că sunt multe sfaturi disponibile, dacă ești în căutarea unor noi direcții de acțiune. Dar lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par.
McKinsey Global Institute a reali- zat, recent, un raport despre „Risc, reziliență și reechilibrare în lanțurile valorice globale”, prezentat pe larg în numărul din luna august al buletinului Vigilant.
Încă înainte de COVID-19, McKinsey a realizat o anchetă în rândul a 600 de directori executivi, în decembrie 2019, în cadrul căreia 70% dintre ei au raportat că își restructurează strategiile legate de supply chain și amprenta la nivel global. La vremea respectivă, tensiunile comer- ciale între SUA și China și retragerea Marii Britanii din UE reprezentau surse majore de incertitudine. În mai 2020, o altă anchetă în rândul executivilor din supply chain a raportat că, în pro- porție covârșitoare (93%), aceștia plănuiau să crească gradul de reziliență a supply chainului, inclusiv prin redundanța furnizorilor, orientarea către cei mai apropiați, reducerea nu- mărului de componente unicat și regio- nalizarea suppy chainurilor.
Raportul din august 2020, despre șocuri majore
Produsele finite au un parcurs lung și complex în cadrul lanțurilor valorice globale, pe măsură ce materiile prime și acțiunile intermediare sunt transfor- mate în bunurile care ajung, în final, la consumatori. Dar rețelele globale de producție, care au fost proiectate pentru optimizarea costurilor și pentru eficiență, conțin adesea vulnerabilități ascunse – iar șocurile externe au me-
tode infailibile de a găsi și exploata aceste vulnerabilități. Într-o lume în care pericolele apar mai frecvent și produc daune mai mari, companiile și factorii de decizie politică își schimbă viziunea în ceea ce privește reziliența supply chainurilor. Toate acestea se produc în contextul schimbării struc- turii costurilor și al adoptării unor teh- nologii digitale revoluționare în dome- niul producției, la nivel global.
În ultimele decenii, lanțurile valori- ce au crescut în lungime și complexi- tate, în contextul în care companiile
 54 .......................................................................................................................................... septembrie 2020






















































































   52   53   54   55   56