Page 48 - Revista ZIUA CARGO
P. 48

   Recomandări ale autorităților engleze
Efectuați o verificare bine pusă la punct a furnizorilor. Dacă riscurile sunt identificate, nu le ignorați, acționați pentru a atenua sau elimina complet riscul prin:
• Evaluarea riscurilor dumneavoastră, prin crearea de sisteme și procese eficiente pentru a asigura zona de due diligence.
• Cunoașterea furnizorilor – nu considerați de la sine înțeles că își plătesc taxele. Fiți vigilenți și luați în calcul eșecurile comerciale anterioare, sau o posibilă intenție penală. Verificați credibilitatea directorilor și verificați participanții la negociere și semnatarii contractelor sau documentelor.
• Cunoașterea forței de muncă și a furnizorilor dumneavoastră. Înțelegeți
ce relație există între lucrători și furnizorul forței de muncă, de exemplu: cine asigură muncitorii; cine sunt muncitorii; care este statutul lor de angajare; cine este responsabil de asigurarea modului în care sunt plătiți și cât de mult; dacă există vreo indicație de exploatare, inclusiv sclavia modernă; dacă au voie să lucreze în țară.
• În funcție de lungimea lanțului de aprovizionare, marginile devin mai greu
de urmărit, odată cu fiecare strat de subcontractare, și se înmulțesc oportunitățile pentru infiltrări frauduloase în supply chain. Deci, deci fiți vigilenți! Verificați dacă furnizorul există de fapt (căutând, de exemplu, caracteristici comerciale) și verificați detaliile privind subcontractarea în continuare.
• Cunoașterea furnizorilor lor. Due diligence se aplică în toate lanțurile de aprovizionare. Un obiectiv al evaluării riscurilor este acela de a permite persoanei care ia deciziile să evalueze integritatea supply chainurilor companiei și ale furnizorilor, clienților și bunurilor din cadrul acestuia.
SE SCHIMBĂ LEGISLAȚIA, LA NIVEL EUROPEAN Fără exploatarea oamenilor,
în supply chain
În condițiile în care se estimează că 25 de milioane de persoane sunt forțate, la nivel mondial, să muncească, în Europa crește atenția asupra modului în care marile companii se asigură că,
în întreg supply chainul lor, oamenii nu sunt exploatați,
iar mediul este respectat.
Guvernul german a adoptat, la începutul lunii martie, un act normativ, în acest sens, în timp ce Parlamentul European a so- licitat, relativ recent, Comisiei Europe- ne, un nou instrument care să permită interzicerea importurilor de produse care au în spate încălcări grave ale drepturilor omului, precum munca copiilor sau munca forțată.
Proiectul de inițiativă legislativă (adoptat de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, cu 21 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere) solicită Comisiei să prezin- te, de urgență, o lege care să așeze companiile într-o poziție de respon- sabilitate, atunci când afectează sau contribuie la afectarea drepturilor omu- lui ori a mediului. De asemenea, fir- mele trebuie să le garanteze victimelor accesul la căile de atac legale.
  48 .................................................................................................................................................. martie 2021
Concret, companiile
ar trebui să identifice
și să remedieze aspectele din supply chain (operațiunile, relațiile
de afaceri directe sau indirecte) care ar putea sau ar încălca drepturile omului (inclusiv drepturile sociale, sindicale și ale muncii), sau ar putea afecta mediul.
Pe de altă parte, toți furnizorii care doresc să acceseze piața internă a UE, inclusiv cei stabiliți în afara UE, ar trebui să demonstreze că respectă obligațiile de verificare privind protecția mediului și drepturile omului. Deputații europeni solicită măsuri suplimentare, inclusiv interzicerea importului de pro- duse legate de încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi munca forțată sau a copiilor.
ACTUALITATE












































































   46   47   48   49   50