Page 50 - Revista ZIUA CARGO
P. 50

   Banca pentru Alimente, la nivel național:
• 11 angajați (sunt regiuni care funcționează fără a avea angajați, ci doar voluntari cu contract și ocazionali)
• 11 autovehicule (sub 3,5 t)
• 700 mp depozite închiriate, inclusiv spații pentru mărfuri refrigerate
• 1.065 de tone de mărfuri colectate, în primele 10 luni din 2020.
BANCA PENTRU ALIMENTE Logistica
responsabilității
sociale
Prinși în fluxul operațional al locului de muncă, este, pentru mulți dintre noi, greu de imaginat când și cum am putea să ne implicăm în acțiuni de responsabilitate socială.
Chiar și atunci când vrei să donezi, este dificil să identifici cei mai potriviți beneficiari și nici nu ai informații legate de nevoile reale ale acestora... și aici apar organizațiile dedicate.
Banca pentru Alimente este o ONG care a fost înființată, în România, în 2016, după care a urmat deschide- rea de ONG-uri în mai multe regiuni din țară, afiliate acestui proiect.
Banca pentru Alimente reprezintă un serviciu de colectare gratuită a bu- nurilor de consum, atât alimente, cât și produse de igienă personală, textile...
„Le colectăm în spații dedicate, le triem și le pregătim pentru livrare ime- diată. Viteza de livrare este un aspect important, pentru că o parte dintre pro- dusele primite sunt alimente, sunt pe- risabile și cu termen scurt de expirare. Colectăm de la depozite, producători, magazine alimentare (supermarket, hipermarket)... Avem parteneriate mari cu Lidl și METRO și colaborări punctua- le am avut cu REWE, PENNY, Kaufland. Practic, parteneriatele pe care le avem asigură o preluare săptămânală de pro- duse, în toată țara”, a explicat Andreea Bobiș, Banca Regională pentru Alimente Cluj.
Drumul
cel mai scurt
de la donator,
la beneficiarul final
Discutăm, în general, de mărfuri aproape de momentul expirării. Aces- tea sunt preluate din depozitul retai- lerului (platforme logistice) sau direct din magazine, în funcție de fluxul și modul de organizare a companiei co- laboratoare.
Mărfurile preluate sunt transportate în depozitele ONG-ului, activitatea
fiind împărțită pe nouă regiuni. Astfel, este acoperită toată țara (fiecare regiu- ne deservește trei sau patru județe).
„Mărfurile sunt preluate cu mașinile noastre, sau există și producători care ne aduc mărfurile la depozitele noastre cu mașinile lor, transportul fiind inclus în circuitul lor de livrare de marfă. Noi avem mașini de 3,5 t și de capacitate
mai mică, acestea permițându-ne in- clusiv să realizăm picking din interiorul orașelor. Aceleași mașini sunt utilizate și pentru a prelua marfa de la platfor- me. Avem, în acest moment, minimum o mașină pentru fiecare regiune. Mași- nile sunt dotate cu instalație frigorifică și au toate autorizările necesare”, a completat Andreea Bobiș.
  50 .................................................................................................................................................. martie 2021
LOGISTICĂ











































































   48   49   50   51   52