Page 51 - revista ZIUA CARGO
P. 51

  Cristian Stoica, director general CTP Iași:
„Prin PNRR, am reușit să accesăm, până acum, în total, 55 de milioane de euro, ceea ce înseamnă achiziții de mijloace de transport și digitalizarea depoului
din Dacia. De asemenea am reușit
să accesăm un proiect care va crește siguranța în exploatare a mijloacelor de transport, tramvaie și autobuze – sisteme de detecție optică și electromagnetică, astfel încât să îl avertizeze pe vatman sau pe șofer că există o iminență
de coliziune, că există cineva în unghiul mort, astfel încât să aibă grijă
la manevrele pe care le va face și,
în acest mod, sperăm să reducem numărul de accidente.”
  rul lor, au rămas, încă, 20 de puncte de vânzare efectivă de bilete și abona- mente, pentru cei care nu pot sau nu vor să utilizeze cardul. Acestea au fost înlocuite cu o rețea de aproximativ 140 de automate de plată. Iar acum suntem în curs de implementare a unui sistem de e-ticketing prin portofel electronic, carduri, RFID, aplicație mo- bilă și aplicație desktop, prin care cetățenii vor putea să-și încarce car- telele. Până la sfârșitul anului o să fie funcțională”, subliniază directorul ge- neral CTP Iași. În total, în prezent, o- peratorul de transport oferă șase me- tode prin care pot fi achiziționate bilete și abonamente (aplicația 24pay – plata din contul bancar; aplicația 24pay – plata prin SMS; POS-uri – plata cu cardul în mijlocul de transport; auto- mate de plată CTP Iași – plata cash; automate de plată ale partenerului co- mercial – plată cash; puncte de vân- zare proprii CTP Iași – plată cash). Prin comparație, în 2018 erau dispo- nibile numai două astfel de opțiuni (automate de plată CTP Iași – plata cash și puncte de vânzare proprii CTP Iași – plată cash).
În plus, din 2019, CTP Iași oferă călătorilor conexiune gratuită la inter-
net Wi-Fi în fiecare mijloc de transport public.
În Iași, supranumit și „Orașul crea- torilor”, CTP Iași a dezvoltat și imple- mentat, în regim propriu, în 2020, și o platformă electronică pentru gestio- narea titlurilor de călătorie destinate elevilor și studenților, pentru ca aces- tea să poată fi achiziționate în cel mai rapid mod, prin intermediul aplicației 24pay.
Dotări ultramoderne
Confortul pasagerilor și calitatea vieții în orice oraș modern nu mai poate fi conceput, în zilele pe care le trăim, în absența unor mijloace de transport moderne și ecologice. „În acest moment, avem 30 de tramvaie noi, pe care le folosim dimineața pen- tru transportul elevilor și, pe tot par- cursul zilei, pe traseele cele mai aglo- merate, rute care necesită capacitate mare de transport. Cetățenii se simt mulțumiți și, în felul acesta, capătă în- credere, mai ales în contextul în care condițiile de transport s-au schimbat foarte mult în bine”, spune Cristian Stoica. „Am reușit, anul acesta și anul trecut, să accesăm, prin PNRR, fon-
durile necesare achiziției a încă 16 tramvaie de 22 m și a 26 de autobuze electrice de 10 m. Recent, ne-au fost livrate și 20 din cele 44 de autobuze electrice Solaris de 12 m pe care le-am comandat, cu care acum func- ționăm pe trasee.”
CTP Iași lucrează, în prezent, la finalizarea montării tuturor celor 20 de stații de încărcare lentă, și, în paralel, și la implementarea unor stații de în- cărcare rapidă, cu pantograf, situate la capete de linie.
Parte
din viața orașului
„Vrem să facem parte din viața orașului, să arătăm că și noi partici- păm”, reamintește directorul CTP Iași. „În sensul acesta, am încercat să ne apropiem și să comunicăm cât mai bine cu societatea civilă, dezvoltând parteneriate și cu universitățile, în spe- ță cu Universitatea de Arte George Enescu și Asociația Tram Club, pentru organizarea unor evenimente. Iașiul este orașul tramvaielor pictate cu diferite tematici, tramvaiul Literaturii, tramvaiul Mărțișorului, tramvaiul lui Moș Crăciun, tramvaiul lui Iepurilă și multe altele.”
CTP Iași se adresează, în special, școlilor, „... pentru că, prin educație și prin conștientizare, putem, mai târziu, să-i convingem pe cei mai tineri să fie utilizatori de transport public”, este de părere Cristian Stoica. „De exemplu, de Ziua Transportatorului, pe care o sărbătorim în a 2-a vineri din luna iunie, organizăm evenimente în spații neconvenționale, în depou sau în ga- raje, unde prezentăm copiilor o parte din istoria transportului public, urmată de piese de teatru pentru copii sau pentru tineri. Acum doi ani, s-a jucat, în depou, «Un tramvai numit dorință», spectacol care a fost foarte apreciat.”
Un alt exemplu este faptul că, pen- tru Școala Altfel, compania colabo- rează cu diverse școli, pentru a le oferi un program de vizită a Muzeului Transportului Public, a depourilor și a tramvaielor și chiar le oferă câte o plimbare cu tramvaiul de epocă sau cu tramvaiele noi, astfel încât să afle în mod direct cum funcționează acest sistem. „Am ajuns chiar și în zona de graffiti, oferindu-le pasionaților un tramvai pe care să-l decoreze, con- form unei tematici pe care am discu- tat-o împreună. Pentru viitor, le-am oferit chiar și un perete dintr-un depou de-ale noastre, zidit din cărămizi, pen- tru un proiect de graffiti, și au fost foar- te încântați”, încheie directorul general al CTP Iași.
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
 martie 2023 .................................................................................................................................................. 51
 PIAȚĂ ȘI COMPANII











































































   49   50   51   52   53