COTAR atacă proiectul de lege privind activitățile prestabilite de tip ridesharing

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din românie (COTAR) cere retragerea proiectului de Lege privind activitățile prestabilite de tip ridesharing, depus de deputatul Mircea Titus Dobre, acuzându-l că “legalizează evaziunea, frauda fiscală și activitățile neautorizate”

Vasile Ștefănescu, președintele COTAR

Iată precizările COTAR, în comunicatul remis redacției:

“Membrii COTAR sunt surprinși de faptul că OUG pentru modificările la Legea taximetriei, atât de necesară în acest domeniu, nu este adoptată de mai mulți ani și este plimbată prin diverse comisii din Parlament, însă când vine vorba despre protejarea intereselor celor care desfășoară activități neautorizate, generatoare de evaziune sau fraudă fiscală, se constată că imediat apare un parlamentar cu afinități către această activitate și legea se modifică, pentru a genera activități neautorizate.

“De cel puțin 3 ani așteptăm o Ordonanță de Urgență prin care să fie eliminate cele două sintagme care au creat haos în transportul de persoane, din cauza cărora organele abilitate ale statului nu pot lua măsurile legale împotriva activităților neautorizate din domeniu. Eu sper că domnul deputat Mircea Titus Dobre a avut parte de o perioadă de rătăcire, precum un fost coleg de-al domniei sale, în 2016, iar acest proiect de lege este rodul acestei stări delicate, de care domnia sa, probabil, a avut parte. A legifera o activitate de transport care nu se desfășoară cu titlu gratuit, fără licență de transport și evazionistă, însă, organizată printr-o platformă electronică, este o veritabilă invitație la <<ciubucăreală>>”, a precizat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

„Servicii prestabilite de tip ridesharing” înseamnă deplasarea împreună a persoanelor, cu ajutorul unui autovehicul, în baza unui contract de ridesharing încheiat între pasager(i) și șoferul autovehiculului, care este facilitat de o întreprindere autorizată conform prezentei legi printr-o platformă/aplicație tehnologică online? – extras din proiectul de lege al domnului deputat Mircea Titus Dobre

Se pare că domnia-sa a făcut acest proiect la dictarea celor care de ani buni fraudează statul român prin aceste activități neautorizate, fac o concurență neloială transportatorilor români autorizați, licențiați.

Uitând, probabil, că a fost și Ministru o perioadă, acesta neținând cont nici măcar de Codul Fiscal, insistă ca acești “pirați” să înacaseze bani prin această pltaformă electronică, prin fel și fel de tarife dinamice, uitând se pare că în România transportatorii autorizați au case fiscale pe fiecare mașină, metrologizată an de an.

Iar Guvernul ne impune să schimbăm aceste aproximativ 110.000 de case fiscale cu altele noi, în condițiile în care deputați interesați vor să promoveze fel și fel de legi, uitând că transportul în România este reglementat.

Entitățile care doresc să se apuce de transport trebuie să se supună lor, nu să inventăm legi pentru “baieții deștepți”.  

Acest proiect legislativ este unul care își propune să legifereze în mod organizat activitățile evazioniste de transport persoane. Desprindem din acest proiect de lege că avem:

  • doi câștigători:
  1. transportatorul clandestin, care desfășoară o activitate de transport fără licență și fără să achite nici un fel de taxe;
  2. furnizorul de servicii clandestine, care câștigă niște sume de bani din această intermediere de servicii;
  • doi fraieri:

1. statul român – care nu primește taxe și impozite pentru activitățile de transport desfășurate în mod organizat;

2. transportatorul autorizat  – care va avea parte de o concurență neloială și care va conduce, în final, la dispariția acestuia din economia reală, precum și la intrarea acestuia în economia subterană, zonă, probabil, foarte agreabilă, inițiatorului legii.

”Îi recomand domnului deputat Mircea Titus Dobre să își retragă în următoarele zile acest proiect de lege evazionist și să prezinte scuze public celor peste 150.000 de persoane care lucrează în mod direct în domeniul transportului de persoane din România, și familiilor acestora, afectate. Aceste familii reprezintă, însumat, peste 450.000 de persoane. În caz contrar, COTAR va reveni, la momentul potrivit, cu acțiuni de protest, pentru a fi siguri că astfel de inițiatori de legi corupte nu vor mai avea acces în Parlamentul României, la următoarele alegeri, decât în calitate de simpli vizitatori”, a declarat Andrei Gafita, vicepreședinte COTAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.