Creșterea taxelor și deficitul de candidați, provocări pentru 1 din 2 manageri români (ASEBUSS)

Creșterile de taxe și deficitul de candidați sunt principalele provocări pentru unu din doi manageri români, relevă rezultatele sondajului „Indicele de investiții al ASEBUSS”, o cercetare trimestrială care oferă o imagine complexă asupra climatului investițional din companiile din România. 

Ovidiu Dîmbean-Creța

Potrivit sondajului, 69% dintre managerii și antreprenorii români susțin că schimbările legislative care au adus creșteri de taxe sunt principalele provocări de pe agendele lor în prezent, iar 54% dintre aceștia se confruntă cu un deficit acut de candidați.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Creșterile de taxe aduse de noile schimbări legislative și deficitul de candidați de pe piața muncii sunt principalele provocări cu care se confruntă managerii și antreprenorii din România, arată rezultatele sondajului ”Indicele de investiții al ASEBUSS”, o cercetare trimestrială care oferă o imagine complexă asupra climatului investițional din companiile din România. 

Sursa: Sondajul „Indicele de investiții al ASEBUSS”

„Lipsa de predictibilitate în special în ceea ce privește regimul fiscal și creșterile de taxe creează o stare de neliniște constantă în mediul de business actual. Managerii și antreprenorii români sunt nevoiți să taie din investiții ca să acopere creșterile de taxe, pentru că și-au dat seama că nu pot renunța la o parte din personal sau să reducă din beneficiile angajaților, după ce în ultimii ani s-au chinuit foarte mult să recruteze și să rețină angajații în companie”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS.

Doi din zece lideri români consideră că volatilitatea pieței, scăderea puterii de cumpărare și concurența acerbă sunt alte aspecte care le generează provocări în business, în timp ce 6% dintre respondenți au menționat alte motive, precum finanțarea, întârzierea plăților sau insolvențele clienților sau ale furnizorilor.

Legat de măsurile pe care autoritățile ar trebui să le adopte pentru a încuraja noile investiții sau pentru a reduce din obstacolele cu care se confruntă managerii și antreprenorii atunci când vor să investească, răspunsurile managerilor și antreprenorilor români au variat de la reducerea taxării pe muncă la reducerea numărului de angajați de la stat, stabilitatea fiscală și reducerea birocrației.

„Sunt trei măsuri care ar putea fi luate în această direcție: 1. coerență în adoptarea măsurilor legislative (unele OG/HG intră în contradicție cu legile; în mod normal (conform Constituției) prevederile legale au întâietate în aplicare, însă în realitate nu se întâmplă așa); 2. încurajarea investițiilor printr-o modalitate de impozitare diferențiată (vezi sistemul din Marea Britanie); 3. Eliminarea taxelor salariale (în primul an de muncă pentru angajații noi (tinerii absolvenți) care nu au mai lucrat niciodată; în primul an, majoritatea angajatilor nu sunt productivi, sunt în etapa în care își dezvoltă abilități și competente, iar cei mai mulți dintre ei nu știu ce își doresc”, a menționat o absolventă ASEBUSS care a răspuns la chestionar.

În ceea ce privește strategiile adoptate de companii pentru a se menține competitive în contextul dezvoltării tehnologiei, un procent de 59% dintre respondenți au menționat că se ocupă, în cadrul organizației, de dezvoltarea produselor sau a serviciilor inovatoare, iar 49% au declarat că fac o actualizare constantă a infrastructurii IT. 

Pentru anul 2024, investițiile semnificative din domeniul tehnologiei se vor duce cu precădere către domeniile securitate cibernetică (43% dintre respondenți menționând acest domeniu ca prioritar) și inteligență artificială (41% dintre respondenți).

„Investiția în noile tehnologii și protejarea businessului de eventualele atacuri cibernetice nu mai sunt o alegere, ci o necesitate strategică pentru liderii din companii. Cea mai căutată abilitate a viitorului va fi, în opinia mea, capacitatea de ști să lucrezi cu inteligența artificială în așa fel încât să obții rezultate mai bune decât dacă ai lucra fără <robot> sau dacă ai lăsa <robotul> să muncească singur”, a adăugat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS.

Sursa: Sondajul „Indicele de investiții al ASEBUSS”

Lansat în 2023, indicele de investiții al ASEBUSS este un studiu trimestrial realizat în rândul absolvenților și studenților școlii de afaceri, pentru a arăta dinamica investițiilor realizate de manageri și de antreprenori și pentru a oferi o imagine complexă asupra climatului investițional din companiile din România. 

Sondajul a fost realizat în perioada 11-27 decembrie, pe un eșantion de aproximativ 90 de manageri și antreprenori care au absolvit sau care studiază în prezent cursurile unui program de MBA oferit de școala de afaceri ASEBUSS. Aceștia activează în toate sectoarele de activitate și fac parte toate promoțiile ASEBUSS de absolvenți și studenți (1993 – 2023). Cei mai mulți dintre respondenți (49%) lucrează într-o companie antreprenorială românească, în timp ce 36% ocupă roluri de conducere în multinaționale.

Despre ASEBUSS:

ASEBUSS este prima școală de afaceri din România care a oferit încă din 1993 un program Româno-American Executive MBA în colaborare cu universități prestigioase din Statele Unite. În prezent, școala oferă două programe de educație managerială: Executive MBA ASEBUSS oferit în parteneriat cu Kennesaw State University din Atlanta, SUA și Entrepreneurial MBA ASEBUSS. Comunitatea de absolvenți a ASEBUSS numără peste 1.500 de manageri și antreprenori din companiile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.