Femeile aplică la joburi cu peste 70% grad de potrivire

Abilitățile native și stabilitatea diferențiază profilul candidatului feminin de cel masculin pe piața locală a muncii. Profilul candidatului feminin se caracterizează prin prudență, așa cum arată datele platformei de recrutare online BestJobs, conform cărora femeile aplică la joburi unde gradul de potrivire este de peste 70%, în comparație cu bărbații, care își asumă mai ușor riscuri.

Ana Vișian

După salariu, pachetul de beneficii extrasalariale este considerat cel mai important criteriu din anunțul de angajare în ochii candidatelor, acestea urmărind preponderent stabilitatea locului de muncă. Alte beneficii pe care le caută la un job nou sunt flexibilitatea sau un grad ridicat de înțelegere din partea angajatorului, dar și proximitatea sediului față de domiciliu.

Aproape 54% dintre candidații BestJobs sunt femei. Cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă este în continuare mai ridicată în rândul candidaților de gen masculin atât la nivel național, cât și la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. În România, ponderea femeilor din totalul persoanelor încadrate pe piața muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Mai mult, în luna decembrie 2022, rata şomajului pentru persoanele adulte (25-74 ani) a fost estimată la 4,4%  (4,1% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor), potrivit datelor INS. 

Un număr mai mare de femei lucrează în domenii sau departamente unde abilitățile interpersonale, empatia și grija față de ceilalți sunt esențiale, precum domeniul medical (poziții de asistenți medicali, medici, farmaciști), Resurse Umane și Educație (în special joburi de educatoare și poziții în învățământul primar), arată datele BestJobs. În anul școlar 2021-2022, rolul de cadru didactic în învățământul preuniversitar a fost deţinut în proporție de 82,4% de femei, așa cum 90% dintre asistenții medicali cu studii superioare în perioada 2010-2021 veneau tot din rândul populației feminine, după cum arată datele Institutului Național de Statistică. Alte domenii pentru care aplică preponderent femeile sunt Marketing & Comunicare, Suport Clienți sau alte poziții administrative, iar cele mai multe candidate de pe platformă au experiență și în domenii precum Vânzări, Producție/ Logistică, Management, Administrativ, Transport, Turism și Financiar/ Contabilitate. 

Domeniile care sunt de obicei atribuite bărbaților, precum IT-ul, devin și ele din ce în ce mai interesante pentru femei. Potrivit Eurostat, România este printre țările fruntașe în privința procentului de femei în rândul IT-iștilor, ocupând locul al treilea în UE, cu 26,2% dintre specialiștii IT&C femei. 

„La nivel european, există o dezbatere complexă despre împărțirea domeniilor profesionale în funcție de gen. Așa cum vedem și pe BestJobs, femeile au tendința naturală de a alege joburi stabile, flexibile și aproape de domiciliu sau remote, pentru că acest pachet le permite să se ocupe de responsabilitățile casnice sau parentale de care se simt răspunzătoare într-o mai mare măsură. În contrast, bărbații își permit mai ușor să petreacă ore peste program la birou și să lupte pentru promovare, chiar și cu prețul implicării mai reduse în activitățile gospodărești sau cu copiii. Aceste tipare de comportament duc la segregarea profesională și chiar dacă în prezent nu există limite referitor la ce poate realiza o femeie din punct de vedere profesional, lupta pentru avansarea în carieră este în continuare inegală. La toate aceste scenarii, se adaugă și abilitățile înnăscute care le pregătesc mai mult pe femei pentru joburi în educație, asistență medicală sau comunicare, și pe bărbați pentru domenii tehnice și mai competitive”, spune Ana Vișian, marketing manager BestJobs. 

Nu în ultimul rând, creșterea este constantă în ceea ce privește egalitatea de gen în pozițiile de conducere. Mai exact, în 2012, proporția femeilor care dețineau roluri de management în companiile listate la bursă era de 30,5%, arată datele Institutului European pentru Egalitate de Gen, iar în 2021, România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în privința prezenței feminine în pozițiile executive (34%). Cu toate acestea, femeile se confruntă în continuare cu inegalități la nivelul societății, generate de concediul de maternitate și de responsabilitățile casnice care ajung cel mai adesea în grija lor. Pentru toate #JoburileDeFemeie pe care le au pe lângă jobul de zi cu zi, BestJobs a lansat un manifest prin care aplaudă toate femeile pentru rolurile lor din fiecare zi, atât cele oficiale cât și cele neoficiale.

Femeile aplică într-o mai mare măsură pentru învățământul superior

La nivelul învățământului preuniversitar, ponderea este una echilibrată între femei și bărbați, arată datele INS. Pe măsură ce nivelul educațional crește, balanța se schimbă. Astfel, în anul universitar 2021-2022, 54,8% din studenţii înscrişi la programele de licenţă, respectiv 57,7% din învăţământul universitar de masterat, cursuri şi studii postuniversitare şi din învăţământul universitar de doctorat şi programe postdoctorale de cercetare avansată, sunt persoane de sex feminin. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.