e-CMR: FIATA a prezentat UNECE perspectiva caselor de expediții

Federația Internațională a Asociațiilor Expeditorilor de Marfă (FIATA) a prezentat Grupului de experți al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE) perspectiva caselor de expediții privind e-CMR, relatează USER.

Grupul de experți al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE) privind operaționalizarea e-CMR și-a desfășurat cea de-a patra sesiune în perioada 25-27 ianuarie 2023, la Biroul ONU din Geneva, pentru a-și continua activitatea în direcția digitalizării documentelor de transport internațional și a viitorului sistem e-CMR.

FIATA a făcut parte din discuția Grupului de experți, în vederea facilitării acestei digitalizări.

În cadrul acestei sesiuni, Mark Bromley, președintele Institutului de Transport Multimodal al FIATA (MTI), a prezentat punctul de vedere al caselor de expediții și al operatorilor logistici, precum și perspectivele utilizării practice a e-CMR în Europa și țările din fosta Uniune Sovietică.

Trebuie menționat că, în noimebrie 2019, Parlamentul European și Consiliul European au convenit asupra obligativității scrisorilor electronice de însoțire, ceea ce înseamnă că, în viitor, transferul digital de documente în Europa între companii, autorități, administrații vamale, este cu un pas înainte.

Protocolul e-CMR va fi obligatoriu pentru toate țările UE, din 2026. Până în prezent, doar 30 de țări din întreaga lume l-au ratificat, iar în cele care nu au aderat la aceste reglementări, documentele de transport pe hârtie sunt încă obligatorii și nu pot fi înlocuite de e-CMR. Este interesant de observat că Germania, o țară importantă din Europa, a aderat la acest protocol la începutul anului 2022. 

FIATA continuă să urmărească obiectivul comun de digitalizare a documentelor de transport și facilitarea comerțului transfrontalier fără hârtie, pentru a asigura ușurința de a face afaceri în beneficiul membrilor săi și al tuturor părților implicate în transportul rutier internațional.

La întrunirea anuală de primăvară, FIATA HQ Meeting, ce are loc la Geneva, în perioada 17 – 21 martie 2023, se va pune în discuție acest subiect, care începe să preocupe pe membrii USER. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.