IRU și UE abordează securitatea șoferilor, pe fondul protestelor fermierilor din Franța

IRU și federațiile sale membre din Franța, România și Spania s-au întâlnit cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, pentru a discuta măsuri de protecție a șoferilor și a serviciilor de transport rutier, în contextul protestelor actuale ale agricultorilor francezi.

sursă foto: IRU

Atacurile recente au vizat camioane, inclusiv vehicule spaniole și românești care transportau alimente în Franța. „Șoferii încearcă pur și simplu să-și facă treaba. Trebuie să-i protejăm de atacurile protestatarilor”, a declarat Umberto de Preto, secretarul general al IRU.

Comisarul european Adina Vălean a condamnat violența împotriva șoferilor și a încărcăturii acestora, solicitând măsuri imediate pentru a le asigura siguranța. Comisia a solicitat, de asemenea, o reuniune urgentă a rețelei punctelor naționale de contact pentru transport din statele membre pentru a acționa.

Precizările IRU:

Comisarul Adina Vălean a invitat IRU, împreună cu asociațiile sale membre din domeniul transportului rutier din Franța (FNTR), România (UNTRR) și Spania (ASTIC), pentru a discuta despre situația blocajelor de transport și a atacurilor împotriva mărfurilor transportate pe șosea în contextul protestelor agricultorilor francezi. Atacurile semnalate au vizat camioane spaniole și românești care transportau produse agricole și carne din Spania.

Comisarul a condamnat violențele împotriva șoferilor și a încărcăturii acestora și a rezumat acțiunile întreprinse pentru a sprijini sectorul. „Transportul rutier este esențial pentru lanțurile noastre de aprovizionare și pentru piața internă, iar șoferii de camion sunt lucrători esențiali care furnizează bunuri esențiale și neesențiale cetățenilor și întreprinderilor europene. Siguranța și securitatea lor sunt primordiale”, a declarat Adina Vălean.

La rândul său, Raluca Marian, directorul de promovare IRU UE, a apus: „Situația este inacceptabilă. Protestele fermierilor francezi pun în pericol șoferii profesioniști care încearcă pur și simplu să își facă treaba și să livreze bunuri către cetățenii, întreprinderile și comunitățile din UE.”

Comisarul Vălean a menționat mai multe acțiuni pe care le-a întreprins ca urmare a semnalelor și dovezilor furnizate de sectorul transporturilor rutiere, inclusiv o scrisoare adresată lui Christophe Béchu, ministrul francez al tranziției ecologice și al coeziunii teritoriale. În scrisoarea sa, comisarul a solicitat acțiuni urgente pentru a asigura siguranța lucrătorilor din domeniul transporturilor și securitatea încărcăturii pe teritoriul francez.

În paralel, Comisia Europeană a convocat o reuniune de urgență a Rețelei punctelor naționale de contact în domeniul transporturilor pentru a discuta măsurile pe care statele membre intenționează să le ia pentru a asigura funcționarea sigură și adecvată a rețelei europene de transport în contextul protestelor care se extind.

„Îi suntem recunoscători comisarului Vălean pentru acțiunea sa energică în această problemă vitală. Este nevoie urgentă de acțiuni la nivelul UE și al statelor membre pentru a ne asigura că situația nu scapă de sub control, pentru a menține deschise coridoarele comerciale vitale și, cel mai important, pentru a ne proteja șoferii”, a declarat Raluca Marian.

IRU și asociațiile au subliniat, de asemenea, importanța informării publice oficiale cu privire la zonele în care se așteaptă proteste, permițând redirecționarea transportului de marfă.

Ca pas următor, IRU va ține Comisia la curent cu modul în care evoluează protestele și impactul acestora asupra transportului rutier pe teren. Comisia va monitoriza îndeaproape acțiunile pe care le întreprind statele membre pentru a proteja șoferii și încărcătura acestora, luând măsuri suplimentare dacă este necesar.

Întâlnirea are loc în urma unei scrisori a IRU care îndeamnă Comisia Europeană să intervină și să ceară statelor membre afectate să mențină deschise coridoarele comerciale vitale și să asigure libera circulație a mărfurilor.

Mai exact, IRU a solicitat Comisiei să încurajeze statele membre afectate să ia măsuri preventive instantanee pentru a facilita libera circulație a mărfurilor, permițând accesul neîngrădit la rutele comerciale cheie, să protejeze bunăstarea șoferilor prin garantarea unei securități suficiente și a unor facilități adecvate și să încurajeze statele membre să furnizeze informații transparente privind accesul la autostrăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.