MAI, lider de proiect in combaterea criminalitatii transfrontaliere

 

Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor, inalti oficiali din statele Europei de Sud-Est, Austria si Italia si reprezentanti ai Comisiei Europene si Europol au lansat, joi, proiectul de 1,5 milioane de euro \”Cooperarea Politieneasca – Sprijin Regional pentru consolidarea Initiativei de Cooperare in Sud-Estul Europei – Centrul SECI/SELEC in vederea combaterii criminalitatii transfrontaliere\”. MAI, prin Directia Schengen, este lider de proiect, iar Italia si Austria sunt parteneri.

 

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana si are o durata de implementare de 24 de luni, iar scopul sau principal este de a furniza asistenta regionala in vederea imbunatatirii capacitatilor Centrului SECI/SELEC pentru prevenirea ??i combaterea criminalitatii organizate in Balcanii de Vest si Turcia, prin alinierea mecanismelor regionale existente, in conformitate cu prevederile, standardele si cele mai bune practici UE.

La invitatia ministrului Igas, la ceremonie au participat inalti functionari ai administratiilor statelor membre si observatoare ale Centrului SECI, prilej cu care a fost semnata Declaratia Comuna privind Tranzitia Centrului SECI catre SELEC. Documentul semnat confirma angajamentul statelor membre de a mentine acelasi nivel de cooperare in solutionarea cazurilor de infractionalitate transfrontaliera, inclusiv pe perioada de tranzitie catre noua organizatie. \”Suntem aici pentru a continua o poveste de succes – experienta Centrului SECI – pentru a o dezvolta si consolida, cu sprijinul dumneavoastra, atat state membre ale Centrului, observatori, viitori parteneri operationali. In acest moment, mai mult ca oricand, trebuie sa fim solidari in identificarea celor mai potrivite solutii pentru consolidarea cooperarii si pentru evitarea oricaror aspecte care ar putea aparea pe durata acestui proces complex de tranzitie de la Centrul SECI la SELEC\”, a declarat ministrul Igas, potrivit unui comunicat al MAI.

Ministrul Administratiei si Internelor a precizat ca dimensiunea internationala a grupurilor de crima organizata implica „un raspuns adecvat, o solida cooperare internationala a agentiilor de aplicare a legii”. In acest context, viitorului Centru SELEC ii revine un rol important in „consolidarea unei zone de libertate, securitate si justitie in Sud-Estul Europei, ceea ce nu este numai in interesul Europei, ci include si o importanta dimensiune transatlantica”.

Centrul SECI este o organizatie unica in regiune care reuneste reprezentanti ai politiei si ai administratiilor vamale din 13 state care lucreaza impreuna, coordoneaza investigatii comune si faciliteaza schimbul de informatii, in efortul comun de combatere a fenomenului infractional. La aceasta organizatie regionala de cooperare intre structurile de politie si administratie vamala participa ca state membre Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Turcia, Ungaria. Centrul SECI, cu sediul permanent la Bucuresti, se va transforma in SELEC – Southeast European Law Enforcement Center – dupa ratificarea de catre statele membre a Conventiei SELEC semnate in 2009 la Bucuresti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.