UNTRR și ESPORG sprijină transportatorii români sã acceseze finanțare europeană pentru parcări sigure

2

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) și ESPORG (organizația europeanã pentru parcãri securizate) sprijinã transportatorii români sã acceseze finanțare europeanã pentru dezvoltarea de parcãri sigure și securizate destinate camioanelor.

La solicitarea industriei transporturilor rutiere, Comisia Europeanã alocã fonduri importante prin programul CEF – Mecanismul Conectarea Europei pentru dezvoltarea de spații de parcare sigure și securizate pentru camioane. Urmãtorul apel de cereri de finanțare CEF pentru construirea de noi spații de parcare sigure și securizate pentru camioane sau modernizarea celor existente se va deschide, în septembrie 2023.

„Ne bucurã interesul firmelor de transport pentru acest apel, reflectat în numãrul mare de participanți la webinarul UNTRR-ESPORG, din 16 iunie 2023, în care am prezentat oportunitãțile de finanțare europeanã destinate parcãrilor de camioane anul acesta și încurajãm cât mai mulți transportatori sã solicite finanțare CEF pentru a construi parcãri sigure și securizate pentru camioane în România”, a declarat secretarul general UNTRR, Radu Dinescu.

Spațiile de parcare sigure și securizate sunt esențiale pentru respectarea prevederilor legislației naționale și europene privind siguranța rutierã și timpii de conducere și de odihnã ai șoferilor profesioniști, permițându-le acestora sã beneficieze de odihnã de calitate în condiții de securitate și siguranțã, în timp ce au acces la un nivel minim de servicii.
În același timp, spațiile de parcare sigure și securizate sunt necesare pentru a proteja șoferii de camion, mãrfurile transportate și firmele de transport de infracțiunile în domeniul transportului de mãrfuri. Aproximativ 75 % dintre infracțiunile legate de transportul de mãrfuri au loc atunci când vehiculele grele de marfã sunt parcate în locuri de parcare nesigure.

Industria transporturilor rutiere se confruntã cu un deficit semnificativ de spații de parcare sigure și securizate în România și la nivel european, unde numãrul de parcãri disponibile este de aproximativ 7 000, în timp ce Comisia Europeanã (CE) estimeazã cã cererea totalã de parcãri peste noapte pentru vehiculele grele de marfã a fost de 400 000 pe noapte – așa cum aratã un studiu CE realizat în 2019 privind locurile de parcare sigure și securizate pentru camioane, la care au participat UNTRR, IRU și ESPORG.

UNTRR și ESPORG au organizat pe 16 iunie 2023 un eveniment dedicat tuturor firmelor de transport rutier interesate sã afle cum pot atrage fonduri europene prin CEF pentru construirea de spații de parcare pentru camioane și care sunt elementele de bazã ale unui proiect de succes.

Conform experților ESPORG, procesul de aplicare pentru fonduri europene la Bruxelles trebuie sã respecte criteriile de calitate și relevanțã stabilite de Comisia Europeanã, iar pregãtirea și scrierea unei cereri bune de finanțare dureazã cel puțin jumãtate de an de la început la sfârșit!

Firmele de transport rutier interesate sã construiascã sau sã modernizeze spatii de camioane pentru camioane se pot adresa la office@untrr.ro pentru a beneficia de sprijinul UNTRR și ESPORG în procesul de pregãtire a cererii de finanțare europeanã prin CEF.

2 COMENTARII

  1. Excelentă inițiativă din partea UNTRR și ESPORG! 🙌 E clar că avem nevoie de mai multe spații de parcare sigure și securizate pentru camioane, mai ales când 75% din infracțiunile legate de transportul de mărfuri au loc în parcări nesigure. 😱

    Mă întreb cât de complicat este procesul de aplicare pentru aceste fonduri europene. Dacă pregătirea și scrierea unei cereri bune durează jumătate de an, sper că firmele de transport încep să se pregătească din timp. ⏳

    Și ce servicii minime vor fi oferite în aceste parcări? Wi-Fi, toalete, poate chiar un mic magazin? 🤔

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.