VIDEO. Transportatorii au declanșat protestele: „Stop abuzurilor ANAF pe diurna șoferilor!”

Transportatorii au declanșat protestele, în 18 iunie, așa cum au avertizat, în urmă cu două zile, asociațiile patronale din transporturi (APTE 2002, Apulum Alba Iulia, ATM Bucovina, ARTRI, COTAR, FORT și UNTRR) și Sindicatul Șoferilor Solidaritatea Drumuri Bune din Sibiu (SSSDB). (Imagini foto și video de la transportatorii din județul Suceava)

TIR-urile circulă în toată țara la viteză redusă, de 10 km/h, afișând bannere prin care cer ANAF să respecte legea: „Stop abuzurilor ANAF pe diurna șoferilor!”.

Protestele sunt spontane, au precizat liderii asociațiilor profesionale. În acest fel, asociațiile patronale nu mai pot fi amendate de Consiliul Concurenței, ca în trecut, pe motiv că au făcut „înțelegeri” pentru acțiuni simultane. 

„ANAF refuză să respecte legea. (…) Se va circula cu mesajele pe care le vedeți pe bannerele de pe vehicule, pe perioadă nedeterminată, până când autoritățile vor respecta legea”, a precizat Hagiu.

Astfel, traficul rutier va fi, practic, blocat pe marile artere de circulație din toată țara.

Revendicările transportatorilor:

  1. stoparea controalelor ANAF pe tema reîncadrării retroactive (din 2015 până în prezent) a diurnelor ca venituri de natură salarială și amnistia fiscală pentru controalele de acest fel
  2. eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiază angajații la stat față de privați – este vorba de prevederile HG 714/2018, care oferă bugetarilor posibilitatea de a deconta, fără documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare.
  3. consultarea breslei înainte de a iniția reglementări care afectează activitatea transportatorilor. Transportatorii sunt îngrijorați mai ales de angajamentele pe care Guvernul le-ar fi luat în fața Comisiei Europene în vederea obținerii fondurilor luate prin PNRR referitoare la reducerea facilităților fiscale și schimbarea modului de taxare a utilizării infrastructurii – ambele care presupun creșteri importante de costuri pentru firmele de transport.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.