Campanie cu „fake news” pentru a readuce haosul pe piața RCA

1

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) își manifestă îngrijorarea față de „o campanie de dezinformare” lansată de ASSAI, „o asociație care atacă piața de asigurări, trimițând către mass-media un comunicat ce conține cifre și date nereale”.

COTAR anunță că a cerut lămuriri la cei in drept să dețină aceste date, dar aceștia precizează că nu au cifrele „aruncate în piață de comunicatorii ASSAI”

Iată precizările COTAR, într-un comunicat transmis redacției:

„Dacă miza a fost aceea de a face un exercițiu de imagine, iar campania rămâne doar la nivelul unui joc de PR, le transmitem felicitări, pentru că și-au atins scopul: au devenit cunoscuți. Dacă această campanie, însă, va continua, le cerem să nu mai lanseze atacuri bazate pe „fake news”, pentru a reinstaura haosul pe piața asigurărilor, după ce abia s-a obținut un echilibru dorit de toată lumea. Dacă interesul este de a înlocui un asigurator mare cu altul, care vrea să intre pe piața românească prin presiuni, îi avertizăm că printr-o astfel de campanie nu vor reuși decât să arunce toată piața în haos – situație care nu e de dorit pentru nicio companie, nici dacă ar vrea să devină lider de piață aici. 

COTAR își dorește ca echilibrul existent în ultimii doi ani pe piața asigurărilor să se mențină, iar în următoarea perioadă, lucrurile să evolueze în aceeași direcție.

În același timp, COTAR își manifestă îngrijorarea și nu susține acțiunile punctuale ale unor reprezentanți cu interese ascunse, care pot afecta echilibrul pieței asigurărilor, indiferent că vorbim despre asiguratori, transportatori, service-uri sau brokeri. 

„Atragem atenția cu privire la practicile folosite de cei care intenționează să dezechilibreze piața asigurărilor, prin prezentarea unor informații incorecte, adică a unor știri false. Toate aceste derapaje, dacă sunt luate în serios de beneficiari, pot afecta echilibrul existent pe piața asigurărilor, echilibru la care s-a ajuns cu eforturi mari din partea noastră, a transportatorilor, dar și din partea supraveghetorului acestei piețe. Presiunea nejustificată din partea unor așa-ziși reprezentanți ai câtorva unități reparatoare membre ASSAi poate duce la dezechilibre în piața asigurărilor. Dacă tot au făcut aluzie la anumite dezvăluiri, de ce nu le fac? Cunoaștem această practică. Am vrea să ne explice tuturor de când îi interesează pe ei polițele RCA ale noastre, când fără modificările aduse legii RCA, făcute la inițiativa transportatorilor, stateau și acum pe la ușile ASF, așteptând să-i primească Mișu Negrițoiu. ASSAI ar face bine să declare câți membri mai are în asociație”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. 

COTAR salută, în același timp, eforturile celor care contribuie la buna desfășurare a activității în această piață și atrage atenția asupra faptului că există riscul ca piața asigurărilor să ajungă înapoi, în haos, din cauza acestor campanii de PR bazate pe „fake news”, campanie în spatele căreia putem vedea adevărați profesioniști în manipularea informațiilor nereale. 

Piața asigurărilor poate fi aruncată în haos de astfel de campanii de PR, așa cum poate fi distrusă și de unele societăți de asigurări care nu își onorează contractele RCA, conform legii în vigoare, nu își fac plățile la termen către păgubiți, în urma devizelor de reparații – atât în regie proprie, cât și de service-uri. Milioanele de consumatori din piața asigurărilor obligatorii vor putea fi afectați printr-o eventuală creștere a tarifelor mai mult decât ar fi justificată de o piață cu practici corecte. 

În urma discuțiilor avute cu conducerea ASF, până pe 15.09.2019 vom fi convocați – reprezentanții transportatorilor, asigurătorilor, societății civile etc. -, pentru a aduce modificări normei ASF 20/2017, astfel încât păgubiții să beneficieze de toate drepturile conferite de Legea 132/2017, iar atât timp cât toți posesorii de auto plătesc această taxă RCA obligatorie prin lege, asiguratorii să fie sancționati tot conform legii RCA, dacă nu respectă contractul RCA și nu își fac plățile la termen, tergiversând și punând păgubiții în posturi umilitoare. Sperăm ca modificările la această normă 20/2017 să se concretizeze până la 15.10.2019″.

1 COMENTARIU

  1. Era firesc sa apara si acesta reactie a COTAR cu previzibila si constanta pozitionare fata de asiguratori si ASF. Eu as sta de doua ori sa ma gandesc, inainte de a afirma cui i se datoreaza prederile normei 20 si L132, pt ca in niciun caz la initiativa COTAR.
    Cred ca este o ocazie minunata pt COTAR sa isi expuna O SINGURA PREVEDERE din cele doua acte normative amintite mai sus care i se datoreaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.