ASSAI: City Insurance este în mare dificultate financiară, în ciuda declarațiilor ASF

Asociatia Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) își exprimă îngrijorarea cu privire la stabilitatea financiară a societății City Insurance, care a prezentat în 27 august „niște cifre care ar trebui să provoace insomnii oricărei persoane cu minimă responsabilitate din Consiliul ASF.

Iată precizările ASSAI, în comunicatul transmis redacției:

 • „Dintr-un numar de 951157 polite RCA/luna cat emite intreaga piata de asigurari din Romania, 523 000 de polite RCA/luna sunt emise de catre City Insurance (document atasat).
 • City Insurance a anuntat ca a achitat anul acesta un numar de 93 761 dosare de dauna. Despre cele peste 30 000 de dosare de dauna deschise tot in acest an si neachitate nu sulfa o vorba nici City Insurance si nici iresponsabila Autoritate de Supraveghere Financiara.
 • Dauna medie rezultata din cifrele comunicate de catre City Insurance este de 1525 euro. 

Este o dauna fantezista in conditiile in care City Insurance are peste un numar de peste 130 000  de capete tractor asigurate RCA dintr-un total de 190 000 de astfel de autovehicule inmatriculate la nivel national. Dauna medie pentru acest tip de vehicule depaseste 4000 de euro, iar frecventa accidentelor este dubla fata de autoturisme.

City Insurance poate obtine o dauna medie de 1525 de euro DOAR in conditiile efectuarii unei despagubiri partiale, situatie care confirma modul abuziv si ilegal  de despagubire a firmei de asigurari catre unitatile reparatoare (exact modelul Astra Asigurari).

Suntem consternati de ipocrizia si totala lipsa de responsabilitate a Autoritatii de Supraveghere Financiara care refuza sa recunoasca faptul ca societatea City Insurance are probleme serioase atat in onorarea obligatiilor de despagubire, cat si din punct de vedere a solvabilitatii.

In urma cu 4 ani, Astra Asigurari intra in faliment in conditiile in care fostul presedinte, Misu Negritoiu, ne dadea tuturor asigurari pana in ultimul moment ca societatea nu are probleme financiare.  Astazi, Leonardo Badea procedeaza in mod identic: ne da tuturor asigurari ca City Insurance este solvabila si daca cumva vor aparea probleme, ASF va interveni cu profesionalism si promptitudine si va rezolva problema, iar peste o luna, dansul pleaca viceguvernator la BNR.

Domnule Leonardo Badea, nu va mai credem! De 2 ani de cand ati preluat mandatul, ne-ati facut sa ne pierdem iremediabil increderea in cuvantul dvs.! Ne-am saturat de promisiuni neonorate privind disciplinarea pietei de asigurari. Asa cum bine stiti, dar refuzati sa recunoasteti public, sub mandatul dvs. situatia pietei de asigurari a degenerat teribil, iar eu v-am atras personal atentia in nenumarate randuri ca firmele de asigurari isi bat efectiv joc de pagubitii RCA sub presedintia dvs la Autoritatea de Supraveghere Financiara. Aceasta situatie este confirmata si de numarul de reclamatii care a explodat in anul 2019, crescand cu peste 300% fata de anul anterior, dar pe care dvs.o ignorati si o ascundeti publicului, ca sa nu va pericliteze ascensiunea spre BNR. 

Faptul ca ASF-ul anunta triumfalist ca societatea City Insurance este in parametri normali, desi dvs. cunoasteti adevarul, ne ridica mari semne de intrebare privind viitorul mandat pe care sperati sa il ocupati in conducerea BNR”, a declarat Dan Barbu, președintele ASSAI.

ASSAI recomanda tuturor unitatilor reparatoare sa preia cu mare prudenta comunicatele triumfaliste ale ASF-ului, sa nu uite cum s-a comportat aceasta institutie si pe vremea falimentelor Astra si Carpatica si sa isi reduca expunerea reparatiilor pe societatea City Insurance, societatea de asigurari inregistrand sume importante neachitate atat in Romania, cat si in plan extern.

Adresam 6 intrebari publice catre consiliul ASF, care au directa legatura cu situatia societatii City Insurance pe care, in opinia noastra, o protejeaza:

 1. ASF sa faca public numarul dosarelor de dauna inregistrate de City Insurance pentru daune externe in ultimele 12 luni; – informatia o poate lua de la BAAR.
 2. ASF sa faca public numarul si procentul dosarelor de dauna achitate INTEGRAL de City Insurance pentru daune externe in ultimele 12 luni; – informatia o poate lua de la BAAR.
 3. ASF sa faca publica valoarea dosarelor de dauna neachitate de City Insurance pentru daune externe in ultimele 12 luni; – informatia o poate lua de la BAAR.
 4. ASF sa faca publica valoarea rezervelor de dauna constituite de catre City Insurance pentru dosarele de dauna achitate de catre societate catre BAAR, in cursul ultimelor 12 luni. Dorim sa stim daca aceste rezerve de dauna au fost corect si legal constituite.
 5. ASF sa faca publica valoarea rezervelor de dauna constituite de catre City Insurance pentru daunele externe neachitate in ultimele 12 luni. Retineti faptul ca dauna externa este de aproximativ 4000 de euro, iar valoarea rezervei de dauna trebuie sa fie constituita la acest nivel pentru fiecare dosar de dauna in parte.
 6. Faptul ca ASF se antepronunta privind solvabilitatea societatii City Insurance in timp ce o echipa a ASF-ului se afla in plin control la aceasta societate, poate fi considerata o “directie” data echipei de control subordonata conducerii ASF?

In situatia in care ASF nu va transmite public prin comunicat de presa toate aceste informatii clare, detaliate, la obiect si nu amestecate, in binecunoscutul “stil asefist”, pana la data de 03.09.2019, ASSAI va transmite un nou material de presa deosebit de interesant pe care il avem deja pregatit.

Anuntam public faptul ca am contractat o reputata casa de avocatura care lucreaza deja la redactarea unor plangeri penale impotriva unor persoane pe care le consideram responsabile pentru neglijenta si abuz in serviciu din cadrul ASF”, a precizat Dan Barbu, Presedinte ASSAI.

Cota de piata in RCA a firmei City Insurance

Societatea City Insurance a comunicat in data de 27.08.2019 urmatoarele informatii:

Pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019, Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance raportează: 

 • Total prime brute subscrise: 239 milioane EUR, echivalentul a 1,132 milioane LEI 
 • Total număr polițe emise: 4,07 milioane
 • Total număr dosare daune plătite: 93,761
 • Total volum daune plătite: 143 milioane EUR, echivalentul a 681 milioane LEI

Calculul estimativ a cotei de piata a societatii City Insurance la data de 31 iulie 2019

Pe parcursul anului 2018 au fost incheiate un numar de 11.413.894 contracte RCA la nivelul intregii piete din Romania. 

Calcul: 11.413.894 :12 luni = 951.157 contracte RCA/luna.

Asta inseamna ca in fiecare luna au fost incheiate la nivel national un numar de 951.157 contracte RCA. 

City Insurance a emis in primele 7 luni ale acestui an un numar de 4,07 milioane polite.

Societatea City Insurance are un procent de peste 90% din portofoliu format din polite RCA.

Calcul: 90% din 4,07 milioane = 3 663 000 polite RCA

Asta inseamna ca City Insurance are aproximativ 3 663 000 de polite RCA emise in primele 7 luni ale anului 2019, ceea ce inseamna un numar de 523 000 de polite RCA/luna.

Calcul: 3 663 000 polite RCA : 7 luni = 523 000 de polite RCA/luna

Comparatia este simpla:

Toata piata de asigurari din Romania a emis in anul 2018 un numar de 951 157 polite RCA/luna, iar City Insurance a emis in anul 2019 un numar de 523 000 de polite RCA/luna.

Asta inseamna ca firma City Insurance are o cota de aproximativ 55% din toata piata RCA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.