VIDEO. Bilanţ final al catastrofei feroviare din Spania: 80 de morţi şi 143 de răniţi

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în catastrofa feroviară produsă miercuri seara în Spania, în apropierea oraşului Santiago de Compostela (nord-vest), a ajuns la 80, iar cel al răniţilor, la 143, a anunţat, joi după-amiază, Departamentul pentru sănătate din cadrul guvernului regional din Galicia, citat de postul Radio 5. Echipele de urgenţă anunţaseră,  joi la prânz, că au încheiat căutările victimelor la locul accidentului, iar bilanţul arăta astfel: 78 de morţi şi 95 de răniţi, internaţi în mai multe spitale. Toţi au fost identificaţi, iar dintre ei 32 de adulţi şi 4 copii se aflau în stare critică. Totodată, au fost identificate circa 15 cadavre, iar după autorizarea autopsiilor vor fi anunţate şi familiile. Mecanicul trenului este rănit şi se află în custodia anchetatorilor. Există un mesaj telefonic disperat al lui, chiar înainte de impactul cu zidul de beton: “Deraiem, ce ne facem, ce ne facem?!?”.

Autorităţile au dat publicităţii IMAGINI VIDEO cu momentul impactului, surprinse de o cameră de luat vederi instalată pe calea ferată în zona accidentului şi care a fost, evident, distrusă, dar înregistrările au rămas.

Printre răniţi există cetăţeni din Uniunea Europeană. Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că, până în acest moment, nu are informaţii că printre victime s-ar afla cetăţeni români.

Procurorii au arătat că deţin cutia neagră a trenului, dar exclud faptul că acesta avea viteza excesiv de 190 km/h în zona respectivă, unde limita este de 80 km/h – aşa cum s-a vehiculat în presa spaniolă.

Prefectul de Galicia, Samuel Juárez, a negat şi el, în declaraţiile făcute la postul public de televiziune, că ar fi existat vreo informaţie confirmată cu privire la viteza trenului.

Deraierea este cercetată în cadrul a două anchete separate: una a autorităţilor judiciare şi alta a Ministerului spaniol al Dezvoltării, care include şi portofoliul Transporturilor.

Ipoteza principală cercetată în cadrul acestor anchete rămâne, totuşi, depăşirea limitei de viteză, întrucât la momentul accidentului trenul lua o curbă în care viteza maximă recomandată era de 80 de kilometri la oră.

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi-a exprimat speranţa în stabilirea “cu cea mai mare repeziciune şi cu diagnosticul pe deplin corect” a cauzelor accidentului. Declaraţiile în acest sens au fost făcute în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul Executivului regional din Galicia.

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a sosit, joi dimineaţa, la Santiago de Compostela, oraş în care s-a născut, şi s-a deplasat la spital pentru a-i încuraja pe supravieţuitorii accidentului.

Trenul avea revizia abia făcută

Trenul care a deraiat “nu avea nicio problemă operaţională” şi tocmai i se făcuse o revizie tehnică în cursul dimineţii, a afirmat joi preşedintele companiei feroviare publice Renfe.

“Ceea ce ştim este că trenul nu avea nicio problemă tehnică, trenul fusese suspus unei revizii în cursul dimineţii”, a declarat Julio Gómez-Pomar Rodríguez, contactat de postul privat de radio Cadena Cope.

“Aceste trenuri sunt supuse unor revizii la 7.500 de kilometri, apoi la 50.000 de kilometri, apoi la 150.000 de kilometri. Altfel spus, dosarul de întreţinere şi control al trenului era perfect”, a adăugat el.

Rodriguez a precizat că mecanicul trenului, în vârstă de 52 de ani, are 30 de ani de experienţă în cadrul companiei şi că munceşte pe această linie de peste un an.

La rândul său, secretarul de stat pentru Transporturi, Rafael Catala, a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că “tragedia (…) pare să aibă legătură cu o infracţiune, (privind o depăşire a limitei) vitezei”.

Preşedintele Renfe a citat şi el ancheta în curs, subliniind că, în “zona în care s-a produs accidentul există o limitare a vitezei la 80 km/h, în contextul în care înregistrarea unui apel al conductorului, transcris de cotidianul El Pais în ediţia de joi, evocă o viteză de aproximativ 190 km/h.

7 zile de doliu în Galicia, 3 zile de doliu naţional

În Galicia au fost decretate 7 zile de doliu, iar premierul Rajoy a instituit 3 zile de doliu naţional.

Preşedintele galician Alberto Nuñez Feijóo a anunţat joi “cel mai important doliu din istoria regiunii”, în urma accidentului feroviar de miercuri seară, în timp ce regele Juan Carlos al Spaniei şi prinţul moştenitor Felipe şi-au suspendat, joi, activităţile oficiale “în semn de doliu”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei regale. 

Al doilea mare accident

Accidentul feroviar petrecut miercuri în Galicia este cel mai grav dintre cele produse pe plan mondial de la începutul acestui an şi al doilea cel mai grav din Spania din 1944 încoace, după cum transmitea joi EFE

În 3 ianuarie 1944, într-un tunel de pe linia care unea oraşele Palencia şi La Coruńa, în apropierea staţiei de tren Torre del Bierto, din comunitatea autonomă spaniolă Castilla y Leon. Expresul plin de călători s-a lovit în plin de o locomotivă care efectua manevre pe şine. În accident ar fi murit până la 500 de persoane, însă este vorba de estimări, întrucât cenzura dictaturii franchiste a păstrat tăcerea asupra accidentului, iar cifra oficială anunţată a fost de 78 de morţi şi 75 de răniţi.

Alt accident sângeros a avut loc în 1972, când 77 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei deraieri a unui automotor care efectua o călătorie între oraşele andaluze Cádiz şi Sevilla. Cu 200 de pasageri în cele 4 vagoane, automotorul s-a lovit de un tren expres în care se aflau 500 de pasageri.

Cel mai recent accident feroviar, înainte de cel petrecut miercuri, a avut loc în 24 iunie 2010. Atunci, 12 persoane şi-au pierdut vieţile şi alte 14 au fost rănite, lovite fiind de un tren care nu urma să oprească în staţia de tren din Castelldefels (Barcelona). Tinerii traversau neregulamentar calea ferată, grăbindu-se să ajungă la plajă, în noaptea de Sânziene.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.