Antifrauda a depistat o evaziune de 50 de milioane de lei la comercianți în domeniul materialelor de construcții

În perioada 2014-2015, în urma analizelor proprii, inspectorii antifraudă au identificat și instrumentat un caz de evaziune fiscală, la finalizarea căruia au sesizat procurorii DIICOT, care au deschis un dosar penal pe numele celor implicați.

”În cadrul acestui dosar (nr. 129/D/P/2014), astăzi, 21.04.2016, inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală au participat împreună cu procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea la realizarea de percheziții la sediile sociale și punctele de lucru ale societăţilor AMBIENT SA, ARABESQUE SRL, SAWA SA, MM INDUSTRY SRL, MATCRIS CONCEPT SRL, OKAPI SRL, situate în localitățile Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Alba Iulia, ai căror administratori/asociați fac obiectul dosarului penal”, precizează DGAF.

DIICOT anunță, la rândul său, că au loc 32 de percheziții în judeţele Sibiu, Cluj, Bihor, Galaţi şi Alba.

Reprezentanţii acestor firme, împreună cu administratori ai unor societăți tip ”fantomă”, au constituit un grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real. Unicul  scop a fost sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat.

”Operaţiunile de achiziţie/livrare declarate şi/sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, de către societăţile din circuit nu au avut la bază tranzacții reale, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.În scopul verificării și documentării faptelor evazioniste, inspectorii antifraudă au efectuat verificări de specialitate la un număr de 28 societăți comerciale din grup, care au evidențiat operațiuni fictive de achiziții/livrări materiale de construcții”, precizează DGAF.

Firme fantomă

Firmele fantomă interpuse în lanțul evazionist au fost înființate pe numele unor interpuși, cu cetățenie română și ungară, domiciliați în județele Cluj, Bihor dar și în Ungaria. Societățile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență.

După încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților fantomă, parte din sume erau ridicate în numerar, contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.

În urma controlalelor antifraudă realizate a rezultat că societățile beneficiare, prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise în acest circuit, şi-au diminuat nelegal TVA de plată și impozitul pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 50.029.306 lei.

În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijinul  SRI. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobile Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.