Costescu: Magistrala 5 de metrou va fi deschisă în avans. Are însă deja o întârziere de 2 ani

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a inspectat șantierul Magistralei 5 de metrou anunțând că termenul fixat împreună cu constructorii pentru deschiderea circulației este mijlocul anului 2017, fiind devansat față de sfârșitul lui 2017, cum fusese stabilit inițial.

Ce nu spune însă ministrul este că lucrările ar fi trebuit să fie gata în anul 2015, ele fiind începute în 4 noiembrie 2011 dar tăiate de la finanțare în vara lui 2012, la rectificarea bugetului, de către Guvernul Ponta, astfel că au înregistrat o întârziere de un an, la început, iar între timp, încă unul.

În octombrie 2013, ministrul de atunci al Transporturilor, Ramona Mănescu, anunța că magistrala va fi gata în anul 2016.

Suplimentări de fonduri

Între timp, Metrorex a suplimentat cu 69 milioane lei (15,5 milioane euro), fără TVA, lucrările la secţiunea Râul Doamnei – Opera (Haşdeu), pentru devierea rețelelor edilitare, executate de asocierea Astaldi – FCC – Delta ACM – AB Construct.

Contractul inițial, semnat în martie 2011, a fost de 918,9 milioane lei, fără TVA, pentru lucrările de rezistenţă a respectivei secţiuni, cu o lungime totală de 6,2 km şi 9 staţii.

Totodată, Metrorex a suplimentat cu 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro), fără TVA, lucrările la lotulL 1.2 Romancierilor – staţia Valea Ialomiţei, inclusiv pentru depoul şi galeria de legătură, executate de Max Bogl.

În martie 2011, Metrorex a semnat cu Max Bogl un contract de 231,6 milioane lei, fără TVA, pentru construirea staţiei şi depoului Valea Ialomiţei, parte a Magistralei 5.

Între timp, investiția a primit ok-ul Comisiei Europene pentru finanțare din fonduri structurale până în anul 2015. Cum însă termenul a expirat, proiectul va fi fazat de Metrorex pe noul exercițiu financiar european 2014 – 2020, pentru care Ministerul Fondurilor Europene a deschis în 30 mai a.c. linii de finanțare.

Stadiul lucrărilor

În prezent, pe secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, din punct de vedere structural, stadiul fizic de execuție a stațiilor este de 90% iar a tunelurilor și galeriilor, de 95%.

Iată și gradul de execuție a lucrărilor la toate stațiile M5 de pe secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, potrivit Ministerului Transporturilor:

  1. Eroilor 2

Execuția structurii este realizată 68%. În acest moment se lucrează la legătura dintre M5 și M1 și se efectuează excavații pentru stația de pompare. De asemenea se lucrează la soluţii pentru diminuarea perioadei aferente devierii traficului auto.

  1. Academia Militară

Execuția structurii este realizată 85%. Aceasta este ultima statie care va fi definitivată deoarece la finalul proiectului va servi la evacuarea tuturor instalaţiilor tehnologice utilizate la execuţia tunelurilor (benzi transportoare pentru materialul rezultat din excavaţia acestora pe întreaga secţiune aflată în execuţie) precum şi pentru introducerea materialelor pentru finalizarea tunelurilor (bolţari prefabricaţi pentru zona finală a a secţiunii, respectiv Eroilor 2 – Puţ de scoatere TBM situat în parcul Operei şi legătura Eroilor 2 – Magistrala 1)

  1. Orizont

Execuția structurii este realizată 98%. Traficul auto va fi reluat în totalitate în zona stației până la data de 15 iunie 2016, iar centrala de ventilaţie de pe interstația Orizont – Academia Militară (Stație PETROM), se va realiza până la sfârșitul acestui an.

  1. Favorit

Execuția structurii este realizată 97%. În această zona se va putea circula, la suprafață, fără restricții înainte de finalul anului 2016.

  1. Drumul Taberei 34

Execuția structurii este realizată 94%. De asemenea, în zona acestei stații, traficul rutier va putea fi reluat până la finele lui 2016.

  1. Parc Drumul Taberei

Execuția structurii este realizată 62%.

  1. Romancierilor

Execuția structurii este realizată 95%. Traficul autoturismelor în zonă va fi permis în totalitale în Trimestrul IV din 2016.

  1. Brâncuși

Execuția structurii este realizată 94%. Și aici traficul rutier va fi reluat fără restricții până în decembrie 2016.

  1. Râul Doamnei

Execuția structurii este realizată în proporție de 51%. În prezent, se lucrează la devieri ale rețelei de canalizare, însă este nevoie de avizul Primăriei Sectorului 6.

  • Stația și Depoul Valea Ialomiței

Execuția structurii este realizată în proporție de 98%, iar finisajele în proporție de 24%. Traficul auto va fi redeschis după achiziția lucrărilor de iluminat public, estimată la începutul Trimestrului IV din 2016.

metrou, lucrari

În acest moment, la toate stațiile se execută finisaje.

Proiectul a fost finanțat integral de la bugetul de stat până în luna aprilie 2013. Ulterior, acesta a primit acordul Comisiei Europene pentru finanțarea din fondurile structurale în cadrul POST 2007 – 2013 şi ulterior fazat în POIM 2014-2020.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.