Piata demareaza mai lent

Asa cum subliniam acum cateva luni, Danske Markets Equities, Compania de analiza a Danske Bank (Banca Daneza), realizeaza, in fiecare luna, un sondaj al pietei de expeditii de marfuri, pe segment rutier, aerian, maritim si fluvial. Indexul European de Expeditii (European Freight Forwarding Index), editia din luna decembrie, arata, asa cum s-a anticipat, o evolutie mai slaba a pietei, datorata si vacantelor prelungite de Craciun.

Indicele european de expeditie, calculat lunar de catre Danske Markets Equities, arata ca piata porneste la drum in noul an destul de timid. Participantii au subliniat ca principala cauza a acestei slabiciuni este faptul ca producatorii si-au luat o vacanta de Craciun prelungita. Totusi, majoritatea apreciaza ca situatia nu este atat de proasta ca la inceputul anului 2009. Indicatorii macroeconomici care au o influenta asupra pietei de expeditii europene (Eurozone PMI, UK PMI si IFO din Germania) au in continuare o evolutie ascendenta, astfel incat jucatorii de pe piata anticipeaza o imbunatatire a volumelor in urmatoarele luni.

Analistii danezi considera situatia curenta a fi asemanatoare cu cea din vara anului trecut, cand nivelul scazut al cererii a atras decizia prelungirii vacantelor. De asemenea, ei afirma ca exista riscul de a vedea primele semne ale unei recuperari… in forma de W, dar, de vreme ce indicatorii macroeconomici raman fermi pe pozitie, este posibil ca starea curenta de slabiciune sa fie doar temporara si ca volumele sa isi revina in urmatoarele doua luni. Alaturi de indicatorii macroeconomici mai sus mentionati, un alt argument care conduce la aceasta concluzie este stabilizarea scaderii indicelui de expeditie. Oricum, estimarile anterioare ale Danske Market Equities subliniau un debut lent al acestui an, cu toata revenirea din septembrie-octombrie anul trecut. Dupa ce in octombrie s-a situat peste valoarea de 70, indexul a scazut in noiembrie la 66 si in decembrie la 55, estimarile pentru ianuarie-februarie fiind, la ora actuala, de 54 si, respectiv, 51.

Vestile sunt imbucuratoare din partea regiunii Benelux, care a inregistrat o crestere a indexului de la 55 in noiembrie la 64 in decembrie, si din partea Spaniei, de la 64 la 67. Scorurile au fost scazute, insa, de celelalte tari (sau regiuni) participante, in Danemarca mergand de la 64 la 46 (decembrie), Suedia (de la 72 la 58), Marea Britanie (de la 76 la 57) sau Europa de Est (de la 72 la 50).

Pe segmente de transport, indicele a scazut pe rutier de la 57 la 46, pe maritim – de la peste 65 la 59 si pe aerian – de la 84 la 69.

Cum se calculeaza

Studiul, la care participa mari operatori europeni din domeniul expeditiei de marfuri, se canalizeaza pe doua intrebari principale. Prima dintre ele se refera la volumele de marfuri operate in mod curent, comparativ cu ultimele doua luni, cu ajustarile necesare sezoniere (mai reduse, la acelasi nivel, mai mari). Cea de-a doua intrebare vizeaza asteptarile in privinta volumelor operate in urmatoarele doua luni, si in acest caz, cu ajustarile sezoniere necesare (mai putin, la fel, mai mult).

Raspunsurile au fost traduse de specialistii danezi intr-un indice a carui valoare variaza intre 0 si 100, cu valorile peste 50 indicand o crestere marcata de companiile participante.

Cu alte cuvinte, trebuie subliniat faptul ca, atata vreme cat indicele se situeaza peste valoarea de 50, este vorba despre un trend ascendent, valorile astfel traduse reprezentand nu o scadere a pietei, ci un avans mai slab.

39% din respondenti au fost din domeniul expeditiilor rutiere, 31% din naval, 12% din aerian si 19% alte moduri de transport. Numarul total de participanti la studiu in luna decembrie a fost de 139.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.