Guvernul a aprobat construirea podului de frontieră peste Tisa

Guvernul a adoptat printr-o hotărâre, în 30 aprilie, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Acordul cu Cabinetul de Miniștri al Ucrainei pentru construirea podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița de stat, în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023.
 
Proiectul „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației” are ca scop crearea unei căi de comunicație moderne cu implicații în dezvoltarea regională a zonei, prin:
 
• îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
• creșterea gradului de accesibilitate în zona trans-frontalieră prin dezvoltarea și managementul infrastructurii de graniță din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei;
• integrarea proiectului într-o viziune transfrontalieră, respectiv Programul ENI România-Ucraina-Ungaria-Slovacia;
• cooperare sectorială între regiunile de graniță implicate;
• coordonarea eforturilor de dezvoltare în vederea asigurării unei dezvoltări integrate la nivelul regiunii de graniță din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei.
 
Guvernul României va asigura finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea podului și a infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul României, iar Ucraina, pentru partea de pe teritoriuol său. După punerea în funcțiune a podului, cele două țări vor  deveni proprietarele construcției, ale infrastructurii rutiere conexe și ale punctului de trecere a frontierei de pe teritoriul fiecăreia. Prin acordul menționat instituțiile din cele două state vecine se angajează să ia măsuri de întreținere și reparare a acelei părți de infrastructură aflate în proprietatea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.