Istoria Lunii în istoria Lumii – 15 decembrie – 14 ianuarie

calendar_coanda15 decembrie

– 1995: La Conferința Uniunii Europene, desfășurată la Madrid, șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită „EURO” și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia la 1 ianuarie 2002.

16 decembrie

– 1910: Are loc, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă. (plus foto)

– 1989: Timișoara. De la nemulțumiri locale (hotărârea judecătorească în urma căreia pastorul reformat Laszlo Tokes trebuia să fie strămutat în altă localitate), se ajunge la revendicări pe plan politic. Timișorenii se strâng în Piața Catedralei. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine.

17 decembrie

– 1903: A avut loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.

– 1989: Timișoara. La ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab-urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.

20 decembrie

– 1191: Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.

– 1989: Nicolae Ceaușescu a calificat, într-o intervenție televizată, evenimentele de la Timișoara drept opera unor „huligani”, respectiv a unor „grupuri fasciste și antinaționale”.

21 decembrie

– Solstițiul de iarnă în emisfera nordică și cel de vară în emisfera sudică.

– 1969: Un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL–18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

– 1989: Miting organizat de Ceaușescu în actuala „Piață a Revoluției”. Pe lângă lozincile cunoscute, în mulțime se fac auzite fluierături și huiduieli. Începutul Revoluției la București.

22 decembrie

– 1989: După o săptămână de demonstrații populare și reprimări sângeroase, Nicolae Ceaușescu este înlăturat de la conducerea României. (plus foto)

24 decembrie

– Ajunul Crăciunului.

– 1893: Industriașul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil.

25 decembrie

– Nașterea Domnului (Crăciunul).

– 1989: În urma unui proces sumar, Tribunalul Militar Extraordinar Român a condamnat la moarte cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. În aceeași zi, sunt executați în Târgoviște, prin împușcare.

26 decembrie

– A doua zi de Crăciun.

– 1989: Frontul Salvării Naționale formează un guvern provizoriu. Guvernul anunță modificările din Constituție, garantează drepturile minorităților naționale, autorizează libera angajare în câmpul muncii, introduce în țară economia de piață liberă și promite desfășurarea liberă a alegerilor.

27 decembrie

– A treia zi de Crăciun; Sfântul Ștefan.

30 decembrie

– 1947: Regele Mihai I este forțat să abdice și să renunțe la conducerea statului. Este proclamată Republica Populară Română (RPR).

– 1976: Se constituie societatea româno-franceză Oltcit.

1 ianuarie

– Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

– 1880: Ferdinand de Lesseps începe construcția franceză a Canalului Panama.

– 1892: Insula Ellis se deschide pentru a începe primirea imigranților în Statele Unite.

– 1901: Cele șase colonii autonome (New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmania, Western Australia și Queensland) se unesc, formând Commonwealth of Australia, cu statut de dominion în cadrul Imperiului Britanic (din 1907). Provizoriu, capitala a fost stabilită la Melbourne.

– 1914: La St. Petersburg, Florida, intră în funcțiune prima companie aeriană din lume, St. Petersburg Tampa Airboat Line.

– 1999: Moneda euro este introdusă ca monedă oficială a Uniunii Europene, în formă electronică (fără bancnote).

– 2002: Moneda euro este introdusă în 12 țări din Uniunea Europeană – Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania.

– 2007: România și Bulgaria devin membre ale Uniunii Europene.

– 2008: Cipru și Malta adoptă oficial moneda unică europeană.

– 2014: Letonia a adoptat oficial moneda unică europeană.

3 ianuarie

– 1899: Prima utilizare a cuvântului „automobil” a apărut într-un editorial din New York Times.

6 ianuarie

– Botezul Domnului.

– 1926: Crearea Companiei germane aeriene „Lufthansa”.

– 2007: La Bâlea Lac, județul Sibiu, s-a inaugurat prima biserică ecumenică de gheață din România.

7 ianuarie

– Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

– Crăciunul pe stil vechi – în Republica Moldova, Ucraina, Rusia și alte țări ortodoxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.