O nouă zonă de business se prefigurează în nordul Capitalei

Piata de spatii de birouri din Bucuresti continua sa se dezvolte si in 2017, arata date din raportul CBRE Romania pe primele sase luni ale anului. Conform acestora, cererea record din 2016 de 412,000 mp a generat in acest an un volum record de spatii de birouri, peste 450.000 de mp in constructie.

Tranzactiile de pre-inchiriere – prelease-uri – au reprezentat mai mult de o treime din cererea totala din al doilea trimestru al anului 2017 iar estimarile CBRE indica o crestere a ponderii pre-inchirierilor in urmatoarea perioada.

“Observam ca din ce in ce mai multe companii intra pe piata romaneasca iar altele isi extind spatiile de birouri existente. Aceasta tendinta se manifesta constant in ultimele trimestre, ponderea cererii noi si a extinderilor fiind mereu intre 19 si 25% din totalul cererii. Practic, in fiecare semestru, in Bucuresti apar in medie 4,000 – 5,000 de locuri noi de munca, ceea ce inseamna crestere economica, stabilitate si optimism pentru companii”, spune Mihai Paduroiu, Head of Advisory&Transaction Services |Investor Leasing, CBRE Romania.

Raportul CBRE privind piata de birouri din Bucuresti pe primul semestru din 2017 mai arata ca in aceasta perioada au fost tranzactionati peste 176.000 de mp, o cifra comparativ mai mare decat cifrele anilor 2012-2015, cu o medie de 150,000 mp tranzactionat.

Consultantii CBRE se asteapta ca aceasta cerere din primul semestru, cu 14% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut, sa inregistreze valori ridicate in al doilea semestru din acest an, similare celor inregistrate in 2016. La sfarsitul trimestrului al doilea din acest an, stocul modern de spatii de birouri a atins pragul de 2.72 milioane de mp, mai arata datele CBRE.

In ultimele 3 luni s-au finalizat primele faze ale proiectelor Timpuri Noi Square si Globalworth Campus. Primele doua cladiri din complexul Timpuri Noi Square, cu spatii de birouri in suprafata de peste 30,000 mp, dezvoltate de Vastint Group in zona de business Centru, in proximitatea statiei de metrou Timpuri Noi, au fost deja livrate in trimestrul al doilea din acest an. A fost finalizata in acest trimestru si prima cladire din Globalworth Campus, proiect dezvoltat de Globalworth in zona de business Pipera, in proximitatea statiei de metrou Pipera, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 28,000 mp.

Majoritatea tranzactiilor din acest trimestru s-au realizat pentru zonele de Nord si Vest, unde au fost livrate cele mai multe proiecte de birouri.  Zona de Vest a reusit sa atraga cele mai multe proiecte in dezvoltare, cu aproximativ 290,000 mp in constructie. Cele mai importante proiecte sunt Campus 6, dezvoltat de Skanska, The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, Business Garden Bucharest, dezvoltat de Vastint Group, Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, AFI Tech Park, dezvoltat de AFI Europe, Anchor Metropol, dezvoltat de Anchor Grup si noul proiect Sema Parc , dezvoltat de Sema Grup

“In urmatoarea perioada ne asteptam ca, dupa zona de Centru Vest, sa apara o noua zona de business de interes pentru chiriasi,  pe culoarul B-dul Expozitiei – Piata Presei Libere, unde sunt anuntate proiecte aflate in prezent in stadiul achizitiei de terenuri si de autorizare.”, explica Alina Calciu-Nastase, Head of Advisory&Transaction Services | Occupier, CBRE.

La sfarsitul anului 2017, stocul modern de spatii de birouri ar putea atinge 2,79 milioane mp, urmmand sa se mai livreze prima cladire a proiectului The Bridge si o noua cladire din Sema Parc.

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti este de 11% pentru cladirile de clasa A si B. Pentru prima data dupa mult timp, zona de Nord are o rata de neocupare de 5.2% din care rata de neocupare de spatiile de clasa A este de aproximativ. 2.3%.
Chiria pe metru patrat si randamentul (yield) cladirilor de birouri din Capitala au ramas stabile si in acest al doilea trimestru din 2017.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBG), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2016. Compania are peste 75.000 de angajati (fara a include afiliatii) și raspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari si deserveste proprietari si chiriasi prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. CBRE ofera o gama extinsa de servicii integrate, inclusiv administrare si coordonare tranzactii si management de proiecte, managementul proprietatii, administrarea investitiilor, evaluare, inchiriere de proprietati, consultanta strategica, vanzari de proprietati, servicii ipotecare si servicii de dezvoltare. www.cbre.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.