Restricții auto prelungite de caniculă în vestul țării

Circulația camioanelor de peste 30 de tone (masa proprie a vehiculului plus greutatea mărfurilor transportate) este interzisă și vineri în vestul ţării, unde Codul Portocaliu de caniculă va persista în cele 6 județe afectate și joi: Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj. 

Însă intervalul orar va fi mai scurt: de la 13:00 la 19:00. 

Astfel, în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, excepţie de la aceste restricții au următoarele tipuri de vehicule:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poştale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată;
  • transporturi produse provenite din exploatări agricole.
  • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

“Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere”, precizează CNAIR.

“Pe parcursul următoarelor zile vom reveni cu alte noi comunicate, în funcţie de avertizările meteorologice emise de A.N.M.”, se adaugă în comunicatul remis redacției

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ si de TWITTER, @CNADNR.

Canicula se extinde în țară

Pe de altă parte, Codul Galben de caniculă va cuprinde noi judeţe – Moldova şi Muntenia – acoperind și Capitala.

Astfel, potrivit unui nou mesaj al meteorologilor, vineri, valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele joase de relief, pe arii extinse va fi caniculă.

Atenţionarea Cod portocaliu de caniculă va rămâne valabilă pentru aceleași județe ca joi: Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj .

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 23-25 de grade.

În judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor disconfortul termic va fi accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…38 de grade şi izolat 39 de grade.

Cât privește Codul Galben, acesta va cuprinde regiunile Maramureş, nordul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi estul Olteniei, Muntenia şi sudul Moldovei.

Disconfortul termic va creşte, iar maximele termice se vor situa între 35 şi 37 de grade.

Meteorologii avertizează însă că în după-amiaza zilei de sâmbătă, dar mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, vremea va deveni instabilă în regiunile vestice, sud-vestice şi în zonele montane şi se vor înregistra averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.