Prost! Oktoberfest!

Oktoberfest este una din cele mai mari serbări populare din lume. Se desfășoară, în mod tradițional, anual, în München, de la mijlocul lui septembrie până în octombrie, dar a depășit de mult granițele Germaniei, „sărbători de octombrie” în stil nemțesc fiind, astăzi, întâlnite în foarte multe țări, sau chiar în mai multe orașe ale aceleiași țări, inclusiv în România.

Prost! Aceasta este varianta germană a românescului „Noroc!”, urare de bine ce se rostește atunci când se ciocnesc două halbe de bere la Oktoberfest.

Ideea care a stat la baza acestui festival a pornit de la un subofițer din garda națională bavareză. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai, cu ocazia festivităților legate de căsătoria prințului moștenitor, Ludovic I al Bavariei, cu prințesa Therese von Hildburghausen.

Regele Bavariei, Maximilian I, s-a arătat mai mult decât încântat de această sugestie. La 17 octombrie 1810, avea loc cursa de cai, pe care prințesa-mireasă a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfășurare, a fost aleasă o pajiște nefolosită de la marginea orașului, denumită ulterior „Theresienwiese” (pajiștea Terezei).

La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite la locul de desfășurare a cursei, ci în centrul orașului. În anul următor, autoritățile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociației de Agricultură Bavareză, care a folosit evenimentul în scopuri publicitare, prezentându-și serviciile paralel cu desfășurarea evenimentului.

În anii ce au urmat, festivalul a fost finanțat de diferite firme private. Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor orașului, care și-au asumat responsabilitatea organizării sale anuale. Cu timpul, conducerea orașului a permis vânzarea și consumarea băuturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfest-ului.

Acest lucru a presupus amplasarea unor mese și bănci lungi, care, în timp, s-au înmulțit considerabil.

Bere, distracție, mâncare…

Pe lângă bere, vizitatorii Oktoberfest-ului se puteau distra la popice, dans și multe altele. La finele secolului, datorită numărului tot mai mare de vizitatori, au fost introduse corturile, fiecare firmă având cort separat.

Fiecare festival debutează cu defilarea firmelor participante, reprezentate de căruțe împodobite festiv și trase de patru cai. Defilarea are ca punct de plecare piața centrală a orașului, Marienplatz. Această defilare a fost, inițial, necesară, berăriile fiind nevoite să își transporte butoaiele cu bere la marginea orașului, pe locul destinat festivalului.

În anul 1880, curentul electric a adus un plus de farmec festivalului berii, iar, în anul 1881, s-a prăjit primul bou, care a fost consumat destul de rapid, apoi, în 1885, au apărut primele meniuri clasice: jumătăți de pasăre – pui sau rață – servite, de obicei, cu tradiționalul covrig münchenez. Corturile berăriilor au încetat să fie, în același timp, și locuri de amuzament, pentru acestea creându-se locuri noi. Prima halbă de bere din sticlă a fost introdusă în anul 1892, fiind, astăzi, cel mai căutat suvenir la Oktoberfest.

În anul 1935, cu ocazia aniversării nunții de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o paradă de costume populare bavareze. Aceasta a devenit, însă, tradiție la Oktoberfest doar din anul 1950.

Astăzi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanți. Pe lângă costume germane, se pot admira și porturi specifice austriece, italiene, elvețiene, poloneze și, chiar, norvegiene.

La paradă mai participă și formații de muzică populară, asociații de vânători, precum și reprezentanți ai berăriilor participante.

Tradiții mai vechi sau mai noi

Tradiția conform căreia primarul orașului dă cep primului butoi de bere în prima sâmbătă, la ora 12, declarând, astfel, deschis festivalul, a fost inaugurată relativ târziu, în anul 1950.

Această ceremonie este deosebit de importantă, înainte de acest moment consumarea alcoolului în perimetrul Oktoberfest-ului nefiind permisă. Cortul în care se desfășoară ceremonia este, în fiecare an altul, pentru a da ocazie fiecărei firme sa beneficieze de primul aflux de vizitatori.

Oktoberfest-ul este vizitat de atât de multe naționalități, încât a încetat să mai fie un festival regional și s-a transformat într-unul internațional. Unele naționalități sunt atât de fidele Oktoberfest-ului, încât au primit și spațiu privilegiat: de exemplu, al doilea week-end este dedicat italienilor, a căror prezență numeroasă și gălăgioasă la Oktoberfest este constantă.

Locul ales inițial de regele Bavariei a rămas consacrat acestui festival până în zilele noastre când, evident, este situat central, în apropierea celui mai mare nod de cale ferată din München – Hauptbahnhof (Gara centrală). Oktoberfest nu a fost, la origine, o manifestare singulară: septembrie era, în mod tradițional, luna festivalurilor berii și aceasta nu doar datorită nevoii oamenilor de a petrece.

O lege germană din anul 1539 stipula faptul că berea nu putea fi produsă decât între 29 septembrie și 23 aprilie, deoarece, pe perioada verii, riscurile unor incendii în timpul prelucrării berii erau mult mai mari. Neavând condițiile de depozitare pe care le au astăzi, producătorii trebuiau să vândă toată berea din anul respectiv înainte de a putea începe producerea uneia noi.

De aici și multitudinea de festivaluri la care berea se găsea din belșug.

Oktoberfest e… în septembrie

Oktoberfest începe în jurul datei de 20 septembrie și se termină în prima duminică din octombrie; excepție de la această regulă se face doar în anii în care prima duminică din octombrie cade pe 1 sau 2.

În acest caz, festivalul se prelungește până la data de 3 octombrie, Ziua Unificării Germane. Dar de ce i se spune Oktoberfest, când el se desfășoară, cu excepția ultimelor 2-3 zile, în luna septembrie? Ei bine, numele, pe care prințesa-mireasă l-a ales foarte inspirat, se leagă de perioada în care a avut loc festivalul prima dată: 12-17 octombrie 1810.

Această tradiție a fost modificată din anul 1872, când s-a hotărât că în luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment, desfă- șurat în aer liber. Numele, deja consacrat, nu i-a fost, însă, schimbat, de unde și necesitatea extinderii acestuia până în primele zile ale lunii octombrie.

Oktoberfest nu este sărbătorit doar în München. Hanovra se laudă cu cel mai mare Oktoberfest din nordul Germaniei, iar în orașe precum Stuttgart, Bad Hersfeld, Eisleben sau Hildburghausen se organizează festivaluri de toamnă similare. Festivalul bavarez și-a extins popularitatea și pe alte continente.

Există, astfel, la ora actuală festivaluri cu același nume în SUA, Canada, Brazilia, China, Australia, Thailanda etc.

Oktoberfest

  • 6.000.000 de vizitatori, în medie;
  • 12.000 de oameni lucrează la Oktoberfest, dintre care 1.600 sunt chelnerițe;
  • 200.000 de halbe de bere au fost recuperate, în anul 2006, de la vizitatorii care încercau să le sustragă;
  • 1.440 de toalete publice satisfac nevoile stringente ale vizitatorilor;
  • peste 40 de km de cabluri șerpuiesc, la vedere sau ascunse, pe întreaga suprafață a Theresenwiese;
  • 30% din producția anuală de bere din München se consumă în timpul festivalului;
  • cei mai mulți litri de bere consumați: 12.000 hectolitri, în anul 1910, la aniversarea centenarului;
  • cei mai mulți vizitatori s-au înregistrat în 1985, la sărbătorirea a 175 de ani;
  • cel mai mare cort: în anul 1913, al firmei Pschorr-Rosl – 5.500 mp, 12.000 locuri.

(Sursa: Wikipedia)

Raluca MIHĂILESCU raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.