Guvernul a adoptat Ordonanța contestată de mediul de afaceri

Guvernul Dăncilă a adoptat în 21 decembrie, în ciuda criticilor aduse de întreg mediul de afaceri, a Ordonanței de urgență (OUG) privind instituirea de noi taxe în 2019, mărirea unora dintre cele existente și operarea mai multor modificări fiscal-bugetare.

Singurele concesii făcute de Executiv sunt micșorarea “taxei pe lăcomie”, impusă băncilor, care se va plăti dacă nivelul ROBOR va fi mai mare de 2% – față de versiunea inițială, de 1,5%, precum și plafonarea prețului la gaze pentru o perioadă de 3 ani doar pentru consumatorii casnici, nu și pentru cei industriali.

Iată și celelalte măsuri anunțate de premierul Dăncilă:

  • Demararea unui program pentru construirea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv, în parteneriat public-privat. “Firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiției”.
  • Stabilirea unui nivel minim de 1 miliard de euro pentru vânzarea licențelor 5G și stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro pentru prelungirea licențelor 3G
  • Înființarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare, pentru care vor fi alocați 310 milioane de lei
  • Înființarea unui fond de investiții pentru autoritățile locale și universități
  • Devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice
  • Acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari – la același nivel de anul acesta, respectiv 1.400 de lei
  • Creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3.000 lei brut, începând din ianuarie, reducerea taxelor pe muncă
  • Majorarea taxelor pe viciu în cazul jocurilor de noroc la 2% din cifra de afaceri.
  • Reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%
  • Majorarea de la 1 septembrie, cu trei luni în avans, a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctul de pensie va crește de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei.

Precizăm însă că pensiile nu vor mai fi indexate la 1 ianuarie.

Consilierul de stat Darius Vâlcov a declarat, la finalul ședinței Guvernului, că taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie se va aplica și companiilor din domeniul energiei termice. El a precizat că a discutat cu companiile din domeniul energetic înainte de a adopta aceste măsuri.

De asemenea, Guvernul a stabilit o taxă de 3% către ANCOM, “ca urmare a unui comportament considerat incorect”.

“În privința Pilonul II de Pensii, contribuția nu a fost redusă, ci doar comisionale: cel de administrare de 2,5% s-a redus la 1%. Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% la 0,7% în funcție de randament. Toate aceste comisioane se lua din conturile celor care depuneau acești bani. E vorba de 100 de milioane de euro în acest an”.

Întrebat dacă românii vor putea să-și retragă banii, Vâlcov a precizat că pot, dar doar către Pilonul I.

Întrbat de ce nu desființează Pilonul II, Vâlcov a răspuns: “Unii oameni au încredere numai în stat, alții au încredere și în stat și în privat. Cine are încredere doar în stat vor merge la Pilonul I”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.