Guvernul in sedinta la Iasi

Premierul Emil Boc a organizat sedinta de miercuri la Iasi, aceasta fiind prima reuniune din ultimii opt ani in afara Capitalei. El le-a cerut ministrilor sa pregateasca o lista cu problemele specifice zonei si proiecte de acte normative importante, precum acordarea de facilitati pentru tineri care dezvolta o afacere.

 

Agenda cuprinde, printre altele, proiectul de buget pentru 2010 al regiei Metrorex, proiectul Legii Educatiei si al Legii privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri si debutanti in afaceri – ambele in prima lectura -, precum si completarea bugetului Fondului pentru Mediu, pentru programul \”Rabla\”.

Proiectul de lege privind sprijinirea tinerilor care initiaza o afacere prevede reducerea la minim a capitalului de pornire la infiintarea unei microintreprinderi, respectiv 10 lei, cu restrangerea domeniilor de activitate la maximum 5 servicii. Totodata, sunt acceptate scutiri la plata impozitelor pe profit si salarii pentru o perioada de trei ani, acordarea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum si acordarea de credite cu perioada de gratie si prin acordarea de garantii de pana la 90% din valoarea creditului de catre un fond de garantare.

Pe lista sedintei de Guvern, au mai fost introduse hotarari prin care bunuri din domeniul privat al statului sunt trecute in administrarea Consiliului Local al comunei Ostra (judetul Suceava) si a Consiliului Judetean Iasi, tot in administrarea CJ Iasi urmand sa fie trecut si un imobil al Serviciului Roman de Informatii. De asemenea, un teren al Agentiei Domeniilor Statului va fi acordat spre folosinta gratuita Manastirii Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Drumuri locale preschimbate in nationale

Mai multe sectoare de drum din administrarea Consiliului Local Iasi vor fi incadrate in categoria functionala a drumurilor nationale, in vederea realizarii de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a variantei Sud de ocolire a municipiului Iasi. Un alt imobil, utilizat ca depozit de tutun, va fi trecut de la Ministerul Finantelor in administrarea Ministerului Culturii, pentru Complexul Muzeal National \”Moldova\” Iasi.

Tot pe agenda au fost incluse hotararea de aprobare a acordului incheiat in noiembrie 2009 intre Romania si Republica Moldova privind punctele de trecere a frontierei de stat, o informare privind stadiul aplicarii acordului de mic trafic la frontiera intre cele doua tari, o nota privind realizarea proiectului de interconectare a sistemului national de transport gaze din Romania cu cel similar din Republica Moldova pe directia Ungheni-Iasi, un memorandum pentru identificarea resurselor financiare pentru lucrarile de prevenire, diminuare sau inlaturare a efectelor hidrometeorologice periculoase din administrarea Directiei Apelor Siret si Directiei Apelor Prut, un memorandum pentru semnarea acordului intre Romania si Moldova privind ajutorul nerambursabil de 100 milioane euro, precum si o nota privind dezvoltarea societatii informationale pentru valorificarea potentialului regiunii de dezvoltare Nord-Est.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.