OUG adoptată: Valabilitatea poliţelor pentru garanţii emise de asigurători intrați în faliment, prelungită

Guvernul a prelungit printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG), în ședința din 6 mai, termenul de valabilitate de la 90 la 150 de zile a poliţelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Ordonanța a modificat art. 262, alin. 3 indice 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi pentru modificarea OUG nr. 19/2022 privind unele măsuri privind garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

„Sunt contracte de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanţii din Anexa nr. 1 a Legii 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Prelungirea a fost necesară având în vedere consecinţele generate de deschiderea procedurii falimentului împotriva unei societăţi de asigurări cu o cotă ridicată pe piaţă, care deţine în portofoliu poliţe în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei aferente contractelor de achiziţie publică, contractelor sectoriale.

„Antreprenorii vor putea beneficia de o perioadă de timp suplimentară de 60 de zile pentru a identifica şi constitui noi garanţii, astfel reducând riscul blocării unor proiecte majore de investiţii finanţate din fonduri europene. Doar în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 contractele care ar fi putut fi afectate de această situaţie totalizează sume de peste 2,9 miliarde de euro”, a precizat Cărbunaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.