ANTICORUPȚIE. Drumul Integrității

Vă aduc în atenție exemplul unui ofițer sub acoperire din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne care, în cursul anului 2021, a dat examene pentru a obține atestat de șofer profesionist, iar apoi a lucrat ca șofer luni de zile la o societate de transporturi, mergând inclusiv în curse externe.

Astfel, colegul meu a putut investiga corupția în anumite puncte din competența Poliției de Frontieră, iar, la finalul anului, au putut fi concertate percheziții de amploare la vama Borș I, atât la sediile Poliției de Frontieră Borș, cât și la domiciliile polițiștilor de frontieră respectivi.

Șase dintre aceștia pretindeau sau primeau mită de la șoferii de TIR care tranzitau vama Borș, ori pentru a nu le verifica documentele, ori pentru a-i introduce peste rând în fața altor transportatori.

Dincolo de toate detaliile modului de operare dovedit în instanță de anchetatorii DGA, doresc să accentuez un lucru: de pe scaunul unui șofer de TIR se văd și se aud multe. Iar de pe acela al unui transportator de persoane, și mai multe.

Îngeri sub acoperire

În altă ordine de idei, sunt studii și proiecte implementate care au demonstrat rolul extraordinar în reducerea și prevenirea criminalității al unor actori sociali nebănuiți (mie îmi place să-i numesc îngeri sub acoperire) care, deși nu au o pregătire specială, sunt real interesați de binele comun și pot informa, ajuta și inspira publicul.

Acești adulți responsabili sunt persoane care au contacte mai dese cu publicul, pot observa mai bine oamenii, au disponibilitatea de a spune o vorbă bună celor care au nevoie de ea, pot da un sfat informat, pot anunța autoritățile, în cazul în care cineva este în pericol, ori când sesizează o nedreptate.

Acești eroi sub acoperire pot fi: șoferi transport persoane sau mărfuri, frizeri, barmani, paznici, vânzători, personal medical, lucrători în turism, însă lista este mult mai lungă și poate fi completată.

Dragi șoferi, sunteți primii pe această listă! Sunteți parte din „sistemul circulator al economiei” – transportul intern și internațional. Aveți acest rol vital de a hrăni celulele organismului național sau european. Refuzați să hrăniți tentaculele corupției! Puteți fi, mai bine, acei adulți responsabili (eroi sub acoperire) care transmit mai departe spiritul integrității, inspiră pe cei din jurul lor ori anunță autoritățile în cazul în care cineva este în pericol, oricând sesizează o nedreptate.

Stau și mă întreb ce s-ar întâmpla dacă, în momentul în care vi se înapoiază asigurarea („prietenii știu de ce”), ori când vi se cer documentele „cu tot ce trebuie”, ați strecura un bilețel cu Call Centerul Anticorupție al DGA: 0800.806.806…?

Să vă dau un pont…

… se numește dare de mită și se pedepsește ca atare inclusiv promisiunea de bani sau alte foloase, direct sau indirect… Cu alte cuvinte, nu încercați nici măcar să dați doar cumva de înțeles, așa… pe departe, că veți fi atent, pentru că polițiștii sunt obligați să refuze, să cerceteze situația și să o raporteze imediat, în situația în care se dovedește că este dare de mită sub forma promisiunii; mulți mituitori nu mai ajung acasă, ajung direct în arest.

Dacă polițiștii nu ar refuza, ar putea fi acuzați de luare de mită (acceptarea promisiunii) și nu ar mai ajunge nici ei acasă… Pentru că se numește luare de mită și se pedepsește ca atare inclusiv acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect.

Trebuie să știți că se numește luare de mită și atunci când funcționarul doar vă pretinde indirect bani sau alte foloase, adică atunci când este subversiv și doar vă dă de înțeles…

Corupția și calitatea vieții

O faptă de corupție nu pune în pericol și nu vizează doar relațiile, pierderile și sumele care privesc doar acea situație concretă. O faptă de corupție face parte din întreaga țesătură a corupției, care sugrumă lent și se hrănește cu resursele întregii societăți, afectând calitatea vieții fiecăruia dintre noi.

Documentele interne și internaționale în materie arată legătura de cauzalitate dintre corupție și calitatea vieții: corupția afectează viața, integritatea fizică, patrimoniul cetățenilor, încrederea în instituții, agravează sau chiar cauzează problemele economice și sociale, dezvoltarea statelor, politica externă și imaginea acestora, independența justiției, democrația și statul de drept, facilitând proliferarea crimei organizate, organizațiilor de tip mafiot și capturarea statului de către acestea.

Corupția fiind strâns legată de criminalitatea organizată, fiecare leu dat șpagă susține „afacerile” ilegale, contrabanda, traficul de droguri și traficul de persoane. Atunci, statul își pierde controlul și autoritatea, lăsând loc liber haosului…

Mergeți pe „drumul integrității” cu onoare, este tot ceea ce contează! Acesta este un mod de a trăi potrivit principiului distinsului filozof Immanuel Kant: „Cerul înstelat deasupra mea și legea morală în mine.”

Inspirați-i pe cei din jurul vostru iar, cu timpul, vom fi o masă critică suficientă, care va genera bunăstare și va crește calitatea vieții!

Succes și drum întins!

Ciprian GHIȚULEASA

comisar-șef de poliție

ofițer prevenire DGA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.