Guvernul, remaniat. Berceanu a pierdut Transporturile in fata Ancai Boagiu

Remanierea Guvernului s-a produs, joi, in doua etape: dupa trei nume anuntate initial – Vladescu de la Finante, Seitan de la Munca si Dumitru de la Agricultura -, Emil Boc s-a vazut in pericol de a-si pierde propriul scaun, dupa ce mai multi parlamentari PDL i-au solicitat, in sedinta Colegiului Director, sa aleaga ori demiterea lui Videanu de la Economie, Berceanu de la Transporturi si Sandu de la Comunicatii, ori caderea intregului Cabinet.

“Un ministru e ca un jucator de fotbal; in orice moment, antrenorul-premier il poate chema pe margine si inlocui pe ministrul-jucator, fara justificare\”, a apreciat Berceanu, inainte de a-si depune demisia. “Prim-ministrul va analiza activitatea mea si a celorlalti ministri si va face presedintelui Romaniei propunerile necesare, pe care le considera, de imbunatatire a activitatii Guvernului. Eu am incercat sa-mi fac treaba cat mai bine. Sigur ca exista zone in care poate sa imi fac anumite reprosuri. Dar nu vreau eu sa ma apreciez, domnul prim-ministru sa faca aceasta apreciere. Eu sunt soldat PDL disciplinat de atata vreme, ca sa ma mai afecteze aceste suisuri si coborasuri”, a mai spus el, intr-o conferinta de presa ce prevestea pierderea portofoliului.

Berceanu a mai declarat ca, in privinta autostrazilor, pana la finalul anului, “indiferent de cine e ministru”, se vor finaliza 12 kilometri din Autostrada Transilvania, 17,5 km din drumul de centura al Sibiului, plus 10-12 kilometri (fara a putea fi utilizati) pe ruta Bucuresti-Ploiesti. “Restructurarile bugetare din acest an nu ne-au dat posibilitatea sa lucram la capacitatea la care ne-am dorit”, a incercat el o ultima justificare.

Sase portofolii primenite

Propunerile premierului pentru locurile vacante, validate de PDL, sunt urmatoarele: Gheorghe Ialomitianu la Finante, Valeriu Tabara la Agricultura, Ioan Botis la Ministerul Muncii, Anca Boagiu la Transporturi, Valerian Vreme la Comunicatii si Ion Ariton la Economie. “Propunerile de remaniere urmaresc doua obiective: continuarea reformelor incepute si revenirea pe crestere economica, in 2011. In cazul colegilor Adriean Videanu, Radu Berceanu si Gabriel Sandu, acestia si-au depus mandatul, pentru a putea fi utilizati si valorificati in interiorul partidului\”, a precizat Boc.

Boagiu, eterna solutie Basescu la Transporturi

Vicepresedintele Senatului, Anca Boagiu, nominalizata pentru sefia Transporturilor, se va afla pentru a doua oara in fruntea acestui minister. Ea a mai detinut functia in 2000, in Cabinetul Isarescu, in perioada august-decembrie, imediat dupa alegerea lui Traian Basescu primar general al Capitalei la cel de-al doilea tur de scrutin al localelor din iunie.

Boagiu s-a nascut la 30 noiembrie 1968 in Constanta, este necasatorita si are un copil infiat, a absolvit in 1995 Universitatea “Ovidius” – Facultatea de Constructii – Sectia Hidrotehnica. Motivul desemnarii in 2000 ca inlocuitoare a lui Basescu este experienta in colaborarea cu institutiile financiare internationale: Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, PHARE si Fondul Monetar International.

Boagiu a fost ministru al Integrarii Europene in Cabinetul Tariceanu, intre august 2005 si aprilie 2007. Ascensiunea ei politica a fost umbrita doar de alegerile locale din 2004, cand a pierdul fotoliul de primar al Sectorului 2 al Capitalei, in fata mult mai experimentatului Neculai Ontanu, ce candida pentru al doilea mandat. Diferenta de voturi a fost totusi, extreme de mica.

Boagiu este vicepresedinte PDL si a fost copresedinte al Aliantei Dreptate si Adevar PNL – PD Sector 2 Bucuresti. Este, in prezent, vicepresedinte al Senatului, iar din iunie 2006, vicepresedinte al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.