Pericolul care ne paste la munca

Europenii considera in continuare ca locul lor de munca prezinta pericole pentru securitatea si sanatatea lor, 35% dintre ei simtindu-se amenintati in postul actual si 28% afirmand ca sufera de probleme de sanatate provocate sau agravate de locul de munca actual sau trecut. De mentionat ca transporturile sunt plasate intre sectoarele de activitate cu grad de periculozitate mai ridicat, alaturi de constructii, agricultura, pescuit, sanatate si servicii sociale.

Potrivit lui Doru Da­ra­bont, cercetator prin­ci­pal gr. III in cadrul In­sti­tutului National de Cer­cetare – Dez­voltare pen­tru Pro­tec­tia Muncii „Ale­xan­dru Darabont“, problemele legate de sanatatea mintala constituie a patra cauza de incapacitate de munca, Organizatia Mondiala a Sa­natatii estimand ca in anul 2020 depresia va deveni prin­ci­pa­la cauza de incapacitate de mun­­ca. Doru Darabont a pre­zen­tat date privind Strategia Uniunii Eu­ropene si a Romaniei privitoare la securitatea si sanatatea in mun­ca, cu ocazia sustinerii proiectului Diesel One „Alimenteaza SSM: Crea­rea unui sistem integrat de sa­natate si securitate in munca (SSM) in scopul cresterii gradului de con­st­ientizare, informare, in­stru­ire, apli­care si promovare a unor norme adec­vate SSM spe­ci­fice in do­me­niul comertului si dis­tributiei de car­bu­ranti”. Pro­iec­tul este cofinantat de Uniunea Eu­ropeana si Guvernul Ro­maniei prin Programul Opera­tio­nal Sec­to­rial Dezvoltarea Re­sur­selor Uma­ne 2007-2013 din Fon­dul So­cial European.

1,5 milioane de lei pentru securitate in munca

Proiectul prezentat de Diesel One s-a desfasurat in perioada au­gust 2010 – septembrie 2011 si a presupus: realizarea unui studiu de evaluare a riscurilor de ac­ci­den­tare si imbolnavire pro­fes­io­na­la la posturile de lucru ale Die­sel One, do­tarea celor 17 spatii de lucru ale com­paniei cu echi­pa­men­te de pro­tec­tie si avertizare co­respun­za­toa­re, realizarea unui por­tal web de in­for­mare si in­stru­ire SSM, sesiuni si materiale de informare, instruirea a 30 de an­gajati in aria Sanatatii si Securitatii in Munca, desfa­su­rarea a doua mo­dule de cursuri in domeniul SSM, infiintarea unui centru na­tio­nal de informare si o analiza a im­pactului proiectului asu­pra ac­ti­vitatii companiei.

„Prin acest proiect ne pro­pu­nem imbunatatirea conditiilor de munca in cadrul Diesel One prin asigurarea securitatii si protectiei in toate locatiile de lucru, prin dez­vol­tarea competentelor anga­ja­tilor companiei si cresterea gra­du­lui de con­stientizare cu privire la Sana­ta­tea si Securitatea in Munca, in ve­derea promovarii unei cul­turi orga­ni­zationale ce valo­ri­zeaza sa­na­tatea si prevenirea ris­cu­lui. Acest proiect pentru Diesel One este al patrulea dintr-o serie de initiative in domeniul SSM de­ru­late cu fonduri europene de peste 1.500.000 lei noi in com­pa­niile parte din grupul edy, cu obiectivul final de a dezvolta un sis­tem in­te­grat de Sanatate si Se­cu­ritate in Munca, un domeniu ex­trem de im­por­tant in industria de transport si logis­tica in care acti­vam”, a de­cla­rat Mircea Darabant, Administrator edy Group.

Diesel One este divizia din ca­drul grupului edy care asigura ser­vicii de distributie de com­bus­tibil. Fondata in anul 2000, com­pa­nia se adreseaza in special trans­por­ta­torilor rutieri. Diesel One detine 17 statii proprii in tara si 45 de statii partenere in Uniu­nea Euro­pea­na. Prin Diesel One, grupul edy a implementat primul sistem auto­mat de alimentare cu autorizare online din Romania.

Strategia 2007-2012 isi propune reducerea cu 25% a ratei de incidenta a accidentelor de munca pana in 2012, in EU-27, prin imbunatatirea protectiei sanatatii si securitatii lucratorilor.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.