Pregatire profesionala cu Volvo Trucks

Volvo Trucks nu mai are nevoie de nici o introducere, fiind deja de multi ani un partener de nadejde al transportatorilor, nu numai prin vehiculele pe care le produce, ci si prin gama ampla de servicii pe care o ofera clientilor sai, de la operatiuni de reparatii si intretinere, prin intermediul unei retele extinse atat la nivel national, cat si international, pana la finantare, Dynafleet, piese de schimb, asistenta FMS si managementul combustibilului. In acest numar, Volvo Trucks va propune solutiile sale pentru trainingul soferilor, fiind cunoscut faptul ca investitia in factorul uman este unul dintre cele mai importante elemente ale eficientizarii activitatii oricarui caraus.

Programul de cursuri propus de Volvo Trucks ofera soferilor profesionisti sansa de a-si imbunatati abilitatile si cunostintele despre vehicul si de a participa la un curs modern, adaptat cerintelor actuale. Cursurile de perfectionare Volvo Trucks sunt coordonate de instructori calificati, cu experienta vasta privind autocamionul si domeniul transporturilor, care pot oferi soferilor o instruire de inalta calitate, cu accent pe reducerea consumului si pe siguranta conducerii, dar vizand si diminuarea costurilor de exploatare si protectia mediului inconjurator, prin scaderea emisiilor poluante. In timpul cursurilor sunt analizate performantele soferilor si se recomanda masuri de imbunatatire. Astfel, obiectivele generale ale programului Volvo Trucks Driver Development constau in reducerea consumului de combustibil si a costurilor de exploatare, reducerea riscurilor obisnuite si cresterea sigurantei personale, imbunatatirea mediului de lucru zilnic, reducerea stresului si a oboselii fizice. De asemenea, pe lista de obiective se mai inscriu si imbunatatirea abilitatilor profesionale, dezvoltarea personala, cunoasterea mai buna a vehiculului, asigurarea imbunatatita a marfurilor transportate si o utilizare mai eficienta a combustibilului, precum si respectarea si depasirea standardelor internationale privind instruirea soferilor.

Gama de cursuri

In primul rand, Volvo Trucks pune la dispozitia clientilor sai un curs despre produs, care este oferit gratuit la livrarea autocamionului. Pentru o acomodare rapida si facila cu autocamionul, soferii beneficiaza de o prima instruire chiar la inmanarea cheilor. Aceasta ajuta la deprinderea unor rutine si la dobandirea unor cunostinte specifice autocamioanelor Volvo, dar si la obtinerea unei eficiente maxime inca de la inceput. De asemenea manualul soferului este pus la dispozitie online, pe site-ul volvotrucks.ro. Alte trei cursuri dedicate vin sa completeze gama de servicii post – vanzare: Condus eficient, Condus in siguranta, Lucru in constructii. Acestea combina teoria cu exercitiile practice si se bazeaza pe munca zilnica a soferilor. Intregul program de instruire si fiecare curs individual pot fi personalizate pentru a se potrivi necesitatilor specifice activitatilor variate de transport. Cursul de conducere eficienta ofera o intelegere aprofundata a factorilor care influenteaza eficienta in raport cu consumul de combustibil si siguranta. Soferii vor studia, de asemenea, diversele caracteristici si functii ale autocamionului si modul in care acestea pot contribui la un condus mai eficient. Cursul de condus in siguranta consta intr-o sectiune teoretica, aceasta putand fi combinata cu exercitii practice privind tipul de condus cel mai comun pentru compania clientului, cum ar fi condusul in orase, transportul de cursa lunga sau in santiere dificile. Lucrul in constructii reprezinta o activitate specifica, ce necesita cunostinte specifice. Acest curs este dedicat in special provocarilor cu care un sofer se poate confrunta pe santier si in timpul deplasarilor pe teren accidentat.

Numarul de cursanti este in crestere

In cadrul programului Volvo Trucks Driver Development, la cursurile gratuite de cunoastere a produsului pe care Volvo Romania le ofera inca din anul 2003 au participat pana in prezent aproximativ 3.500 de soferi. Dar odata cu cresterea pretului combustibilului, companiile de transport au inceput sa acorde o importanta mai mare stilului de condus al acestora. In acest context, in cadrul celorlalte trei programe Volvo Trucks mai sus mentionate, peste 600 de soferi de la mai multe companii romanesti au beneficiat de pregatire speciala si contribuie in prezent la imbunatatirea eficientei si protectia mediului inconjurator. Continutul acestor cursuri, aplicat in mod corespunzator, poate determina o reducere de 5 – 10% a consumului de combustibil. Economia este vizibila inca de la prima cursa, costul cursului amortizandu-se chiar din prima luna. Beneficiile pe care aceste cursuri le ofera soferilor depind in mare parte chiar de ei. Indiferent de varsta si experienta, acestia isi pot imbunatati stilul de condus si pot creste fiabilitatea si durata de exploatare a camionului pe care-l conduc.

Training, dar si monitorizare

Cursurile incep cu o sesiune practica, in cadrul careia sunt evaluate performantele soferilor, urmeaza sesiunea teoretica, continand prezentari si recomandari pentru imbunatatirea stilului de condus, apoi o a doua sesiune practica pentru insusirea noilor deprinderi. Analizarea rezultatelor se poate face cu ajutorul serviciului de telematica Dynafleet online, care va ofera la birou informatii atat despre consumul de carburant, kilometrii parcursi, pozitia camionului ori timpul efectiv de condus, cat si despre stilul de condus al soferilor. Anticiparea conditiilor de trafic, urmarirea corecta a drumului pentru a putea lua decizii din timp, utilizarea corecta si abila a instrumentelor de bord si a echipamentelor vehiculului reprezinta doar cateva exemple de deprinderi pe care cursurile din programul Volvo Trucks Driver Development incearca sa le induca soferilor.

Mediul de lucru – esential

Dar nu trebuie sa uitam ca Volvo Trucks vine in sprijinul soferilor nu numai cu programele sale de pregatire, ci si cu un mediu de lucru ergonomic si placut, de natura sa le usureze activitatea zilnica si sa le reduca gradul de oboseala. Si ce exemplu poate fi mai bun decat cabina noului FH, mai mare cu un metru cub decat cea a generatiei anterioare? Un mediu de lucru mai ergonomic, confort superior si spatiul de depozitare crescut cu inca 300 litri – acestea sunt doar cateva dintre noile caracteristici puse la punct de catre Volvo Trucks pentru noua serie de camioane. Scopul a fost acela de a crea o cabina care raspunde nevoilor soferului atat in privinta unui mediu de lucru ergonomic, cat si in termeni de relaxare eficienta. Scaunul soferului ofera suport lombar si lateral imbunatatit si se poate deplasa inca patru centimetri inapoi. Gratie noului sistem de reglare a volanului, acesta poate fi inclinat, cu inca 20 de grade, in comparatie cu versiunea anterioara. Pentru a se odihni bine, un sofer are nevoie si de un pat confortabil. Prin urmare, Volvo a marit latimea patului la 815 mm si a introdus saltele noi. Multe dintre functiile noului autocamion pot fi actionate de la butoanele de pe volan – inclusiv telefonul si sistemul de navigatie. Butoanele de pe panoul de bord au fost pozitionate in ordinea prioritatii, dar pot fi relocate cu usurinta de catre sofer sau de catre transportator. Geamurile sunt mai mari decat cele ale versiunii anterioare Volvo FH si sunt concepute pentru a imbunatati vizibilitatea in spatii inguste. Panoul de bord are o forma lina si este facut dintr-o bucata, dintr-o parte in alta a cabinei. Oglinzile retrovizoare reprezinta un alt detaliu care imbunatateste vizibilitatea. In plus, conform reprezentantilor Volvo Trucks, transportatorii care detin autocamioane populare reusesc mai usor sa atraga cei mai buni soferi. Iar acestea sunt numai cateva dintre surprizele pe care Volvo le pregateste soferilor si transportatorilor cu noua serie Volvo FH, care va fi disponibila pe piata europeana in primavara anului 2013.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.