Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea despăgubirilor. Ponta: Le facem o reparaţie istorică celor care au avut de suferit acum 70 de ani

Executivul şi-a angajat, miercuri, răspunderea în faţa Parlamentului pentru Legea retrocedărilor şi despăgubirilor acordate foştilor proprietari. Premierul Victor Ponta a afirmat că „societatea românească şi statul de drept trebuie să respecte proprietatea” şi că noul act normativ constituie „o reparaţie istorică pentru cei care au avut de suferit în urmă cu aproape 70 de ani când le-au fost confiscate proprietăţile de statul român şi regimul politic de atunci”. Totuşi, chiriaşii care au cumpărat pe Legea 112 casele ce nu le aparţineau vor rămâne stăpâni pe ele, iar adevăraţii proprietari vor primi puncte ce vor putea fi valorificate abia din 2017, în limita a 5.000 de lei pe an.

Despre evitarea dezbaterii în Parlament a acestei legi – ceea ce dovedeşte că USL, deşi are 70% majoritate, nu vrea să îşi asume responsabilitatea de legiuitor -, Victor Ponta a dat asigurări, de la tribuna Parlamentului, că situaţia este una “excepţională” şi că el nu este “adeptul asumării răspunderii guvernamentale”, astfel că nu intenţionează să recurgă în perioada următoare astfel de proceduri.

“Vreau să spun – un social-democrat care trăieşte în secolul XXI – că dreptul de proprietate este un fundament al unei societăţi democratice în secolul XXI că vreau, în numele Guvernului şi în numele statului român, să le cer scuze tuturor celor care au avut de suferit – persoane particulare, dar mai ales tuturor cultelor religioase din România – cu o specificaţie cu totul deosebită pentru cultul greco-catolic, care a avut poate cel mai mult de suferit prin măsurile luate acum 70 de ani. Societatea românească şi statul de drept trebuie să respecte proprietatea şi să considere, ori de câte ori acesta este încălcat, să caute soluţii, pentru a-l repara”, a arătat şeful Executivului.

10.000 de clădiri şi 1,3 mil ha restituite

Premierul a precizat că până în prezent s-au retrocedat aproape 10.000 de clădiri, din care 2.000 aparţin unor instituţii publice, şi 1,3 milioane hectare din care 300.000 în intravilan.

“Cei care au condus în ultimii ani Autoritatea Naţională poate că vor explica de unde au apărut 300.000 de hectare în intravilanul românesc, în numerar 150 de milioane de euro, iar prin acţiuni la Fondul Proprietatea, aproape 4 miliarde de euro. Toate acestea la un loc (…) şi, sigur, ceea ce mai avem de restituit în continuare – estimarea este la 8 miliarde de euro – reprezintă un cost important pe care societatea românească în ansamblu îl are de plătit. Trebuie să spunem adevărul, ca oamenii să ştie ce s-a restituit şi ce se va restitui în continuare. Sarcina pe mai departe rămâne pe viitoarele guverne, pe viitorii contribuabili, şi e corect să le spunem oamenilor adevărul”, a arătat Victor Ponta.

El a mai spus că parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă, iar şcolile şi spitalele care sunt restituite nu-şi pot schimba destinaţia timp de 10 ani.

Totodată, retrocedarea islazurilor nu se poate face decât în urma unui referendum în comunităţile locale respective.

Pădurile vor fi retrocedate în baza viitorului Cod Silvic

De asemenea, pădurile care vor fi retrocedate, suprafeţele forestiere se vor supune unui regim strict – Codul silvic. “Modificările la Codul silvic vor fi prezentate de Guvern în perioada imediat următoare, pentru a asigura că dreptul de proprietate legitim al proprietarului privat să nu ducă la distrugerea suprafeţelor forestiere, ci la prezervarea acestora şi la exploatarea acestora în mod raţional şi în modul prezervării patrimoniului naţional”, a precizat Victor Ponta.

Sistemul de puncte, acceptat de CEDO

Victor Ponta a insistat că sistemul cu puncte a fost acceptat de experţii CEDO, fiind considerat compatibil cu standardele europene. Practic, fiecare punct în valoare de 1 leu va da posibilitatea foştilor proprietari fie să cumpere terenuri din fondul public, fie să obţină despăgubiri financiare.

Şeful Executivului a precizat că 14.000 de beneficiari ce deţin deja titlu de despăgubire financiară, dar care din 2011 n-au mai primit nimic pentru că s-au terminat acţiunile la Fondul Proprietatea, vor primi despăgubirile în 5 ani, ceilalţi în 7 ani, iar cesionarii vor primi doar 15% din diferenţa între preţul plătit proprietarului şi valoarea de despăgubire.

Ponta a amintit de „litigiul extrem de grav pe care statul român îl are pe rolul CEDO”. „În acest moment sunt peste 3.500 de cauze. În 2010 – unii erau la guvernare atunci – CEDO a soluţionat printr-o decizie-pilot una din aceste cauze, a acordat un termen României pentru a-şi pune la punct legislaţia. Altfel, toate cele 3.500 de cauze începând cu data de 12 mai a.c. ar fi soluţionate conform deciziei-pilot, ceea ce pentru bugetul României este în mod clar cu totul şi cu totul nesustenabil”, a afirmat premierul.

Cât despre propunerile parlamentarilor opoziţiei Alin Tişe şi Mihai-Răzvan Ungureanu, Ponta le-a calificat drept “nu doar inacceptabile”, ci “absolut ruşinoase”: “Este un domn senator, domnul Tişe, care a propus să dăm cesionarilor toţi banii, nu doar 15%. Sunt alte amendamente: cred că domnul senator Ungureanu, care a propus ca proprietarilor să le dăm doar 25%. Este o abordare comunistă, care stabileşte că unii primesc 75%, alţii 25% pe nişte criterii pe care o societate democratică în secolul XXI, în mod sigur, nu poate decât să le respingă”.

În schimb, premierul a ţinut să le mulţumească de la tribuna Parlamentului celor de la USL, grupului minorităţilor naţionale, aleşilor din UDMR şi PP-DD, apreciind că aceştia au făcut amendamente serioase, ajutând la îmbunătăţirea formei finale a legii.

„Soluţia Guvernului Tăriceanu nu a rezolvat problemele ţării”

Victor Ponta a mai spus că, dacă ar fi existat soluţii mai bune, ar fi fost adoptate până în acest moment: “Guvernul, în 2005, condus de dl Tăriceanu – din care făceau parte dl Blaga, dl Ungureanu, d-na Macovei – a adoptat o soluţie cu bună-credinţă. O spun din calitatea celui care a depus moţiunea de cenzură atunci, alături de colegii mei de la PSD. Din păcate, acea soluţie nu a rezolvat problemele ţării, problema aceasta a retrocedărilor şi este astăzi sarcina noastră să o rezolvăm, nu prin contestaţii inutile, ci prin decizii şi asumarea responsabilităţii”.

El şi-a încheiat expozeul cerându-le parlamentarilor sprijin la sancţionarea celor care “au folosit în mod abuziv cesiunile de drepturi litigioase şi s-au îmbogăţit pe spinarea statului român”.

Noua lege va intra în vigoare în 3 zile, dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională, aşa cum ameninţă cei de la PDL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.