Secţie nouă de acumulatori auto, la Rombat Bistriţa

O nouă secţie a celui mai mare producător român de acumulatori auto, SC Rombat SA, a fost inaugurată, sâmbătă, la Bistriţa, în prezenţa premierul Victor Ponta. Investiţia, în valoare de 17 milioane de euro, a fost susţinută în mod egal din fonduri proprii şi din finanţare guvernamentală nerambursabilă. Prin realizarea noii structuri, capacitatea de producţie a Rombat ajunge la 3,3 milioane de baterii şi creează 108 locuri noi de muncă, alături de cele 600 existente.

Noua unitate de producţie la Bistriţa are o capacitate de 700.000 de baterii şi poate produce atât baterii pentru maşini cu tehnologie Start/Stop, cât şi baterii convenţionale.

Sistemul Start/Stop permite ca motorul maşinii să se oprească atunci când roţile nu se mai învârt (de exemplu când se aşteaptă la semafor, după scoaterea din viteză) şi să repornească automat la cuplarea ambreiajului. Maşinile dotate cu tehnologie Start/Stop consumă mai puţin carburant şi protejează mediul înconjurător.

Din 1999 şi până în prezent, Rombat a derulat 9 mari proiecte de investiţii, cu o valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, dintre care aproximativ 11 milioane au reprezentat fonduri guvernamentale şi europene.

În primăvara lui 2012, compania bistriţeană a fost preluată de grupul sud-african Metair, care cuprinde companii cu activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei, predominant în industria auto.

Dacia Renault, clienet fidel

“Evident că sunt bucuros că unul dintre campionii României din punct de vedere economic, Dacia Renault, se aprovizionează şi are încredere în Rombat, la fel cum sunt bucuros că Rombat exportă în UE şi în afara UE producţia actuală”, a declarat premierul Victor Ponta.

El a dezvelit o plachetă inaugurală pe care scrie: “Această capacitate de producţie a fost inaugurată la data de 28 septembrie 2013 în prezenţa prim-ministrului României, domnul Victor Ponta”, apoi a făcut o vizită în fabrică alături de ceilalţi invitaţi.

„România poate oferi stabilitate investitorilor”

Premierul s-a referirit şi la aşteptările investitorilor, spunând că România poate oferi, în primul rând, o stabilitate legislativă.

“Ceea ce putem să oferim este în primul rând o stabilitate legislativă. Cred că cel mai important lucru pentru cei care investesc bani în România şi cei care se dezvoltă, aşa cum este Rombat, este stabilitatea şi predictibilitatea. În al doilea rând, să luptăm zi de zi, o luptă care nu se va sfârşi niciodată, cu birocraţia, cu prea multe reguli administrative, inclusiv cu corupţia aparatului administrativ. (…) O companie puternică, aşa cum e Rombat, dacă nu este încurcată de prea multe reguli administrative, de controale, se poate dezvolta foarte bine şi îşi poate asigura un drum”, a mai spus premierul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.