Parcarea subterana din Piata Universitatii, gata in martie 2012

Parcarea subterana din Piata Universitatii va fi gata in martie 2012, iar la suprafata va fi o amenajare arhitecturala pentru care s-a lansat un concurs de idei, a anuntat, marti, primarul general Sorin Oprescu, la inspectarea santierului.

“Ne-am cacait noi la inceput – nu-i un cuvant plastic, dar exprima cel mai bine situatia de fapt. Acum lucrurile sunt in linie si sper sa mearga asa. Se lucreaza si noaptea, si incercam sa reducem disconfortul cat mai mult. (…) Eu sper ca in martie 2012 cetateanul sa poata parca aici. Sper si sa fie o iarna permisiva, pentru ca altfel complica putin situatia. Trebuie sa avem siguranta ca ii aducem (pe cei care parcheaza, n. red.) in siguranta\”, a spus Oprescu. Edilul-sef a mai spus ca pana la sfarsitul anului vor fi finalizate lucrarile de structura si spera sa fie readuse aici cele patru statui, care sunt mutate temporar in parcul Izvor.

Oprescu a precizat ca la suprafata va fi o amenajare arhitecturala pentru care s-a cerut concurs de idei. “Deocamdata suntem in faza de concurs, ideile le vedem dupa. In octombrie le vedem. Are si Primaria viziunea ei, care cuprinde si strada Toma Caragiu, si refacerea Bisericii Ruse, pentru ca asa e normal sa fie. Biserica intra in monumentele arhitecturale din zona. Daca ne apucam, ne apucam exact acolo unde o putem face. Plus fatada cladirilor care inconjoara Piata Universitatii”, a promis Oprescu.

Bogdan Hreapca, seful Directiei Investitii din Primaria Capitalei, a explicat ca “in prezent, partea de structura exterioara este realizata 100% si se lucreaza in momentul de fata la structura interna”. “Pana la sfarsitul anului, vom avea turnata inclusiv placa de la minus unu si cota zero, urmand in prima parte a anului viitor sa reabilitam partea de suprafata in urma concursului de solutii pe care Primaria l-a lansat, in 30 august, pe site-ul PMB si site-ul OAR. Sunt trei niveluri de parcare, nivelul minus doi fiind la 12 metri adancime”, a declarat Hreapca.

Parcarea din centrul Capitalei va avea doua iesiri, dinspre strada Academiei si dinspre bulevard, precum si o intrare dinspre strada Toma Caragiu. “Este primul proiect in parteneriat public-privat pentru o parcare publica in Bucuresti; o sa aiba peste 400 de locuri de parcare. Eu cred ca nu doar parcarea, dar si redarea catre bucuresteni a unei piatete amenajate in centrul orasului este un lucru extrem de important”, a adaugat Bogdan Hreapca.

Dupa proiectul de la Piata Universitatii, care costa 14 milioane de euro, urmatoarea parcare, de 360 de locuri, ar putea fi amenajata in zona Edgar Quinet. “In momentul de fata avem probleme de ordin tehnic pentru gandirea intrarilor si iesirilor, care sunt putin mai complicate in zona”, a precizat Hreapca. Directorul pentru investitii al PMB a mai spus ca in curand vor incepe lucrarile si la o a doua parcare subterana, cea de la piata Charles de Gaulle, care va avea o capacitate de 600 de locuri.

Date tehnice:

Parcarea de la Universitate are trei niveluri (3 subsoluri) cu o capacitate de 420 autoturisme si 21 motociclete. Suprafata terenului este de 8.507 mp, iar suprafata desfasurata pe cele 3 niveluri este 14.025 mp. Stadiul lucrarilor:

Lucrari speciale – procent realizat:

– lucrari de pereti mulati (asigura etanseitatea si integritatea intregii parcari): 100%

– lucrari piloti structurali (ajuta la sustinerea planseelor pe durata executiei placilor de beton armat in sistem top-down, precum si sustinerea spraiturilor (sistemului de sprijiniri) pe zona de sapatura deschisa): 100%

– sistem de sprijiniri (spraituri) pe zona de sapatura deschisa (primul nivel sunt 2 in total): 60%

– sapatura (atat pe zona de top-down, cat si pe zona de sapatura deschisa): 30%

– epuismente si piezometre (epuismentele folosesc la drenarea apei subterane si sunt instalate in interiorul incintei parcajului, iar piezometrele sunt montate in exteriorul parcajului si servesc la controlarea periodica a apei subterane exterioare): 80%

Lucrari structura – procent realizat:

– placa peste subsolul -2 pe zona de top-down (zona centrala): 20%

– instalare capiteluri metalice, de rezemare a placii de beton: 60%

– pregatire pentru inceperea montajului armaturii: 10%

Ca o concluzie generala, s-au realizat lucrarile de etansare a parcarii (pereti mulati si piloti), iar acum s-au inceput lucrarile de structura, pe zona de top-down, placa peste subsol -2 (prin montajul capitelurilor de sustinere a placii), iar pe zonele de sapatura deschisa s-a inceput montajul sistemului de sprijiniri.

Termene:

– pana la sfarsitul anului vor fi finalizate lucrarile de structura si, in functie de conditiile meteorologice, vor fi reamplasate cele 4 statui mutate temporar in parcul Izvor;

– in primavara anului 2012 vor fi finalizate finisajele interioare si elementele de instalatii, precum si amenajarile de suprafata care vor fi stabilite in urma unui concurs de solutii international.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.