Ești patronul/managerul unei firme de transport…

„Salut! Cum merge treaba pe la voi?”, „Aveți clienți ok?”, „Cam cât se câștigă?” Sunt conversații normale între doi șoferi care se întâlnesc într-o parcare, undeva în Europa. Și apoi continuă…

„La noi s-a cam stricat treaba. Ar fi loc și pentru mine la voi la firmă?”

Radu Borcescu, redactor-șef ZIUA CARGO

Dacă îl vei întreba pe șoferul tău, s-ar putea să nici nu își mai amintească dacă el a inițiat dialogul, sau celălalt. Cert este că îți va propune, cu bucurie, să îl angajezi – pare ok, îți face plăcere să vorbești cu el și, oricum, nevoia de șoferi este acută, la majoritatea firmelor de transport. Poate îl supui și la un mic test… Evident este ceea ce trebuie – știe cu ce se mănâncă șoferia și se descurcă foarte bine cu camionul… Pe scurt, un șofer profesionist așa cum tot mai rar găsești, mai ales când vine vorba să vină singur la angajare.

Puțini bănuiesc, la acest moment, că au fost țintiți și respectivul șofer și-a dorit să se angajeze la firma ta de transport pentru clienții tăi, mai exact pentru mărfurile transportate. Discutăm de persoane care s-au specializat pe sustragerea unui anumit tip de bunuri, au învățat procedurile și și-au dezvoltat metode de sustragere greu de depistat. Astfel, operează luni și, chiar, ani, până când sunt depistați și, atunci, încearcă, pur și simplu, să schimbe firma, căutând să se angajeze la un alt furnizor de transport, pentru același client final. Nu este un furt la scară mare – un telefon o dată, o tabletă la alt transport… după caz. Aceste persoane s-au specializat în rotunjirea veniturilor prin asemenea metode. Și sunt mulți! Iar mulți din acești „oameni cu inițiativă” sunt, din păcate, români.

Bineînțeles, nu toți șoferii care vor să se angajeze la firma ta sunt din această categorie, însă riscul există și, de aici, apar două întrebări delicate.

Este important să depistezi acești șoferi? De ce?

Acești șoferi, în general, nu produc pagube firmei (cel puțin, nu în mod direct). Au un comportament bun, rezultate ok și, prin tot ce fac, încearcă să te convingă să îi incluzi în categoria conducătorilor auto în care poți avea încredere. Astfel, pot ajunge să transporte și cele mai scumpe mărfuri.

Și ne întoarcem la întrebări… De ce să aloci energie către depistarea lor, în condițiile în care, pentru firma ta, nu produc pierderi? Îmi vine în cap un amalgam de răspunsuri… ca și vouă. Însă, chiar dacă la prima vedere avem de rezolvat multe alte probleme înaintea acesteia, răspunsul ne definește, influențând destinul propriei firme. Nu lăsa să treacă de la sine, sau să își găsească o soluție aleatorie… Clientul, dacă este „deștept”, va depista pierderile, apoi își va face o idee legată de breșele de securitate și, cu puțin noroc, chiar ar putea să ajungă să bănuiască făptașul… Îți va comunica problema, îl vei da afară pe șofer și vei încerca să repari, cumva, situația… sau nu… și vei înceta colaborarea cu respectivul client sau expeditor, pentru că, adesea, la clienții mari nu ajungi direct, ci prin intermediari. „Văzând și făcând.”

Aceasta este o firmă a norocului! Cu suișuri și coborâșuri.

Dar, poate, vrei mai mult decât atât! Îți dorești stabilitate, întărirea relațiilor cu clienții buni, o echipă alertă și gata să acționeze… Atunci, răspunsul nu poate fi tergiversat. Este un furt și așa ceva nu poate fi tolerat, la propria firmă, și nici în legătură cu clienții. Nu există o rețetă infailibilă pentru depistarea hoților, însă poți fi atent la semne. Poți aloca o atenție specială, atunci când este transportată o marfă mai scumpă. Poți și trebuie să creezi un cerc de șoferi de încredere. Și, bineînțeles, poți menține o bună comunicare cu clienții, pentru a gestiona împreună acest risc și a căuta cele mai bune metode de prevenție.

Și, poate cel mai important: ce se întâmplă când depistezi un asemenea caz? Prea multe firme au mers pe o atitudine „relaxată” – „l-am prins, îl dau afară și scap de problemă”. Evident, acest tip de inacțiune nu face decât să încurajeze furtul și, practic, exportăm problema de la o firmă la alta. Însă furtul este condamnat de lege și putem lăsa justiția să își facă datoria. Nu pentru că vrem să îi facem rău respectivului și, poate, nici pentru că avem un spirit dezvoltat al dreptății… Ci, în primul rând, pentru propria firmă! Este foarte greu să depistezi șoferii problemă la angajare, însă, printr-o asemenea atitudine fermă în cazuri precedente, aceștia vor fi descurajați în a mai încerca să se angajeze la firma ta. Nici ei nu vor să se complice!

Fii, în mod sincer, preocupat de această problemă! Comunică permanent cu clienții, în legătură cu aspectele sesizate și măsurile întreprinse! Acționează prompt și legal!

Deja, nu mai vorbim doar despre o problemă, ci, mai degrabă, despre o oportunitate de a fi remarcat.

Aceasta este o firmă cu viitorul asigurat.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

Împreună mișcăm lucrurile!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.