Interjudețenele, prelungite cu 4 ani

Ordinul 776/2019, emis de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru prelungirea cu 4 ani a valabilității Programului de transport interjudețean și a licențelor de traseu, a fost publicat în Monitorul Oficial.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Potrivit articolului 1 al documentului, prin derogare de la Normele metodologice privind organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora, stabilite prin OG 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii 980/2011, „valabilitatea actualului Program de transport interjudețean 2013-2019 se prelungește până la data de 30 iunie 2023”.

Articolul 2 prevede: „La solicitarea operatorilor de transport care dețin licențe de traseu valabile la data intrării în vigoare a prezentului ordin pe traseele cuprinse în Programul de transport interjudețean, prevăzut la articolul 1, în baza căruia se efectuează transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate în trafic interjudețean, Autoritatea Rutieră Română (ARR) prelungește valabilitatea acestora, cu plata tarifului aferent, până la data prevăzută la art. 1”. „Procedura de prelungire a valabilității licențelor de traseu prevăzute la art. 2 se stabilește de către ARR”, se stipulează la articolul 3.

Conflict stins

Ordinul 779/2019 a fost a publicat în dezbatere publică la 28 martie și a fost semnat de ministrul Răzvan Cuc abia în 24 aprilie, însă publicarea lui s-a produs după alte trei săptămâni, în Monitorul Oficial 369 din 13 mai. În acest fel, s-a stins conflictul dintre asociațiile patronale din transportul rutier de persoane – FORT, COTAR, UGIR 1903, FNPTR, care au organizat proteste – și fosta conducere a Ministerului Transporturilor. Concret, fostul ministru Lucian Șova, autorul Ordinului 1.824/2018 de modificare a OMT 980/2011, a stabilit la sfârșitul anului trecut ca o nouă atribuire să se facă în primăvara lui 2019. Ordinul a fost atacat în instanță de transportatori, iar mai multe Curți de Apel din țară au decis suspendarea aplicării lui, până la judecarea pe fond.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

După remanierea lui Lucian Șova, asociațiile de transportatori au solicitat noului ministru prelungirea cu 4 ani a programelor de transport. Asociațiile transportatorilor de persoane au invocat legislația lipsită de predictibilitate; modificarea pachetului rutier european în domeniul transporturilor de pasageri și imposibilitatea implementării noilor modificări legislative europene în timp util în legislația autohtonă; oferirea timpului necesar pieței de transport pasageri din România să facă față noilor modificări europene în domeniu; prevederile legislative europene în materie, care menționează valabilitatea de 10 ani a programelor de transport, respectiv de maxim 15 ani în cazul contractelor de serviciu public (Regulamentul CE 1.370/2007)”.

Continuitate în transportul de persoane

Prin noul ordin, Ministerul Transporturilor urmărește „asigurarea continuității transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate în trafic interjudețean, împiedicarea unor practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane, ce ar consta în efectuarea acestor activități fără ca operatorii de transport să dețină licențe de traseu dar și a unor practici care au consecințe negative asupra siguranței rutiere și a calității serviciilor oferite de către operatorii de transport rutier”.

Pe de altă parte, un obiectiv urmărit de ministrul Răzvan Cuc a fost înlăturarea impactului negativ ce ar fi afectat bugetul de Stat, „prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplății taxelor și impozitelor aferente activităților de transport de persoane, ce vor fi desfășurate în lipsa unui cadru legal suficient și lipsit de echivoc”. Nu în ultimul rând, ministrul Transporturilor s-a gândit la impactul economic asupra operatorilor de transport rutier, „precum și evitarea afectării nevoilor de mobilitate a cetățenilor”.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.