REFLECȚII ASUPRA HR, ÎN ROMÂNIA. De la concepție eronată, la rolul central în succesul organizațional

Adevărul crud este că, în România, de cele mai multe ori, suntem doar un centru de cost, sau, cum am văzut de atâtea ori, HR nu reprezintă un partener strategic, așa cum ar trebui el să fie, ci este acolo să execute deciziile, ceea ce este profund greșit. Munca noastră este vitală pentru orice companie, deși, probabil, în România, va mai trece ceva timp până când antreprenorii vor realiza că incompetența costă scump, că, dacă plătești 10 lei, primești de 10 lei. Oricât ne-ar plăcea sau nu, în organizațiile din afara României am văzut o abordare total diferită.

Monica Derecichei

Foarte multă vreme, am fost considerați „colegii de la cadre”, apoi „colegii de la personal”, sau cei care eliberează adeverințe pentru te miri ce instituție. Nu, HR nu înseamnă deloc un simplu prelucrător de „Revisal”, și nici un simplu prelucrător de adeverințe și ștat de plată; în era noastră, de aceste lucruri se ocupă inteligența artificială.

Foarte mulți dintre noi considerăm, în mod eronat, că departamentul HR e acolo doar să facă și să desfacă contracte de muncă și că nu aduce nici o plus valoare. Eu consider că HR reprezintă forța din spatele echipelor câștigătoare și spun asta pentru am văzut și făcut parte din astfel de organizații, însă am văzut și oameni de HR extrem de dedicați care au eșuat, pentru că nu li s-a permis să aibă o poziționare corectă în organizație.

Dacă, în anii ’80, departamentul de HR era doar acel birou responsabil cu cererile de concediu și completarea actelor de salarizare, de-a lungul anilor, rolul acestuia a devenit mai complex. Iar, în zilele noastre, oamenii de la HR trebuie să știe să facă afaceri și să se implice în obiectivele generale de afaceri.

Rolul HR

Așadar, cel mai important rol pe care îl are departamentul de HR, pe lângă cel de a atrage cei mai buni oameni în companie și de a facilita modalități prin care aceștia să rămână alături de organizație, este de a construi și consolida relația angajator-angajat. Managerii de resurse umane dezvoltă strategia de HR și determină procesele funcționale necesare pentru îndeplinirea obiectivelor organizaționale. În consecință, pe lângă cunoștințele de HR, un manager de resurse umane va fi familiarizat și cu strategiile de afaceri ale companiei, pentru a înțelege nevoile acesteia.

(foto: katemangostar on Freepik)

„Mulți dintre directorii executivi cred că ei sunt oamenii de HR, că ei decid cine va fi angajat în companie și că este floare la ureche. Ei nu înțeleg că nu este suficient să-i cunoști pe Harry sau Mary, ci că trebuie să știi să-i dezvolți, să știi să-i tratezi corect, și cu prietenie, dar și profesional. Este o muncă mai dificilă decât crede lumea”, declara legendarul Jack Welch, fost CEO al General Electric și expert în leadership și resurse umane, într-unul dintre interviurile sale despre rolul managerului de HR în cadrul companiei.

Fără business locuri de muncă nu ar exista, însă fără oameni în acele locuri de muncă business-ul nu ar exista. De aceea e nevoie să ne asigurăm că business-ul are succes. HR e de fapt un lider de business care poartă pălării multiple. HR trebuie să aibă în minte interesele tale de business, dar și pe cele ale angajaților, și să găsească echilibrul între cele două și, de regulă, asta nu e ușor.

Când te gândești la HR, ar trebui să te gândești la recrutare și degeaba faci recrutare, dacă nu știi cum să faci retenție și marketingul recrutării, comunicare eficientă (pentru că toți comunicăm, însă modalitatea în care o facem e importantă), plan de inducție și training al noilor angajați (conform studiilor, angajații fără o inducție și fără un training părăsesc compania în primele două luni de la angajare), mediere conflicte de muncă, politici, procese, proceduri, brandul de angajator sau reputația companiei în piață muncii, experiență în legislația muncii.

Așadar, atunci când simți că lucrurile nu merg cum ar trebui, gândește-te bine cine se ocupă, în firma ta, de aceste aspecte esențiale! Nu, un HR bun nu te va ajuta să câștigi în mod direct bani mai mulți, însă te va ajută să nu îi mai pierzi indirect.

Monica DERECICHEI

consultant HR

monica@remarkableconsulting.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.