SOLARIS. Contract pentru 123 de autobuze electrice, pentru România

Producătorul polonez își consolidează poziția pe piața transportului public românesc. În urma unei licitații guvernamentale, desfășurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării Și Administrației (MLDPA), Solaris a primit o comandă de 123 de autobuze electrice (dintr-un total de 131).

Orașele ce se vor bucura de autobuze moderne, electrice, cu emisii zero sunt șase la număr. Din totalul de 131 de autobuze contractate, Solaris a primit o comandă pentru 123 de vehicule de 12 metri destinate orașelor Iași, Sibiu, Sighetu Marmației, Suceava, Târgu Mureș și Pitești. Valoarea totală a contractului se ridică la 65 de milioane de euro. Programele detaliate de livrare variază în funcție de locații, însă autobuzele urmează să ajungă la destinatari până la sfârșitul lui 2022.

Toate autobuzele electrice Urbino 12 vor fi proiectate atât pentru pantograf, cât și pentru reîncărcare de tip plug-in. Pe lângă autobuze, Solaris va livra infrastructura pentru încărcare lentă și rapidă, în fiecare locație, ce va cuprinde un total de 123 încărcătoare plug-in de 40 kW și 36 încărcătoare pantograf de 300 kW. Vehiculele proaspăt contractate vor fi dotate cu aer condiționat și echipate cu un sistem complet de informare a pasagerilor, adaptat cerințelor și nevoilor individuale ale fiecărui oraș.

Răspândire în Europa

Această licitație, lansată de România, este una dintre cele mai mari pentru autobuze electrice din Europa. În ultimii ani, Solaris a încheiat contracte pentru livrarea a 130 de autobuze articulate Urbino 18 pentru MZA Warszawa (Varșovia, Polonia), 90 de autobuze electrice Urbino 12 pentru Berliner Verkehrsbetriebe (Berlin, Germania) și 40 de electrice Urbino 12 pentru ATM Milano (Milano, Italia). Solaris este deja un producător cunoscut în România.

Parteneriatul cu țara noastră a început în 2002 și de atunci au fost furnizate transportatorilor români peste 300 de vehicule, inclusiv peste 100 de troleibuze cu emisii zero, neutre din punct de vedere al mediului și peste 40 de autobuze electrice Urbino 12. În prezent, sunt în proces de fabricație mai multe autobuze ce au ca destinație orașe românești (25 Trollino 18s pentru Brașov și 11 Trollino 12s pentru Târgu Jiu).

Petros Spinaris, membru al Consiliul de Administrație al Solaris Bus & Coach pentru Vânzări, Marketing și Customer Service: „Am fost foarte bucuroși să auzim rezultatele licitației anunțate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România. Observăm că din ce în ce mai multe municipalități iau astfel de decizii ecologice și cu efect pe termen lung, pentru a-și mări sau înnoi flotele cu autobuze moderne, ce au emisii zero. Este o veste minunată nu numai pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare.”

25 de ani de Solaris

În urmă cu 25 ani, în luna martie, ieșea pe poarta fabricii din Bolechowo primul autobuz cu podea joasă. Aproape totul s-a schimbat în companie de atunci. Transportul urban european a suferit, de asemenea, o transformare, cu ajutorul autobuzelor Urbino. Astăzi, Solaris aniversează un sfert de secol, subliniind că istoria neobișnuită a companiei și dezvoltarea sa spectaculoasă sunt rezultatul, mai presus de toate, al eforturilor angajaților săi, care împărtășesc, cu toții, aceleași valori.

La momentul producerii primului autobuz, compania avea 36 de angajați și, în tot acel an, a realizat 56 de autobuze cu podea joasă. Astăzi, aproximativ 2.700 de persoane lucrează, în Polonia și în străinătate, pentru succesul internațional al Solaris, în timp ce numărul vehiculelor utilizate în orașele europene, în ultimele 12 luni, a ajuns la 1.560 dintre care aproape 700 au abilități electrice.

Experiența anului 2020, plin de provocări și dificultăți neașteptate, cauzate de pandemie, a dovedit că Solaris este o companie matură și responsabilă. Datorită echipei dedicate, producătorul nu a reușit doar să-și asigure cele mai bune rezultate, ci a produs și cel mai mare număr de vehicule.

Inovația a fost cheia succesului firmei pe piață, încă de la început. În urmă cu două decenii, Solaris a pariat pe electromobilitate și, de atunci, lucrează la tehnologii care reduc impactul asupra mediului. În prezent, portofoliul Urbino cu emisii zero cuprinde autobuze cu hidrogen, autobuze electrice și troleibuze, în timp ce Solaris a ajuns între liderii europeni în această ramură, fiind recunoscut ca expert premiat în sector și membru activ al asociațiilor și consorțiilor.

Având avantajul cunoștințelor dobândite prin proiectarea și construirea a peste 20.000 de vehicule, Solaris privește cu încredere spre viitor, stabilindu-și obiectivul de a schimba imaginea transportului public într-una mai verde, mai accesibilă și mai durabilă, cu fiecare proiect pe care îl contractează.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.