Actiunile Rompetrol Rafinare trec de la Finante la Economie​

Actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare vor trece din administrarea Ministerului Finantelor in cea a Ministerului Economiei, la Oficiul  Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor. Unul dintre motivele acestei schimbari este ca Ministerul Finantelor “nu dispune de personal de specialitate in domeniul de activitate al S.C. Rompetrol Rafinare S.A.”, se arata in Nota de fundamentare a proiectului. Reamintim ca fostulpremier Mihai-Razvan Ungureanu decisese, in martie a.c., relansarea negocierilor privind recuperarea creantelor Rompetrol.

Acesta mai arata ca atributiile specifice ale Ministerului Economiei ca actionar al statului la o societate cu acelasi obiect de activitate ca al Rompetrol  Rafinare, respectiv OMV Petrom, impun acest transfer de actiuni.

In prezent, Ministerul Finantelor detine 44,6959% dintr-un numar total de 44.109.205.736 actiuni emise de catre S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Diferenta de actiuni este detinuta, intr-un procent de 43,7415%, de catre The Rompetrol Group N.V. Amsterdam NLD si, intr-un procent de 12,8136%, de catre alti actionari.

Potrivit Notei de fundamentare, prin semnarea conventiei de emisiune din 5 decembrie 2003 cu Rompetrol Rafinare, MFP a  subscris obligatiuni emise de societate in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei. Scadenta pentru rascumparea obligatiunilor a fost stabilita pentru data de 30 septembrie 2010.

In 30 septembrie 2010 insa, Adunarea generala extraordinara a actionarilor Rompetrol Rafinare a aprobat o hotarare prin care a decis majorarea capitalului social al societatii cu 1.971.500.905,30 lei, emiterea de noi actiuni si atribuirea acestora in mod direct catre stat.

MFP a formulat cerere de interventie impotriva intentiei Rompetrol Rafinare de inscriere in Registrul Comertului a Hotararii AGA. Procedand in acest fel, s-a urmarit ca aceasta hotarare sa nu isi produca efectele, iar statul sa nu fie considerat actionar al Rompetrol Rafinare.

Dupa pronuntarea instantei de judecata, in dosarul nr.13141/11/2010, Rompetrol Rafinare s-a adresat Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) si a solicitat inregistrarea Hotararii Adunarii generale extraordinare a actionarilor din 30 septembrie 2010.

Prin rezolutia nr. 15314 din 15 iulie 2011, ONRC a admis cererea de inregistrare a Hotararii AGA si, in consecinta, a dispus inregistrarea calitatii statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor, de actionar la Rompetrol Rafinare.

“Dupa inregistrarea calitatii statului de actionar la S.C. Rompetrol Rafinare S.A., reprezentantii societatii au comunicat MFP dorinta acestora de a avea o buna colaborare. In acest sens, reprezentantii S.C. Rompetrol Rafinare S.A. si-au manifestat increderea ca statul, in exercitarea calitatii sale de actionar, va actiona cu buna-credinta si in conformitate cu legea, in interesul societatii si in interesul comun al tuturor actionarilor. De asemenea, s-a mentionat ca o participare a statului la organizarea si functionarea societatii sunt imperative pentru aceasta. Din aceste considerente, atunci cand au existat convocari ale S.C. Rompetrol Rafinare S.A. pentru a participa la adunarile generale ale actionarilor, MFP a participat si votat in cadrul lor. Mentionam ca luarea deciziilor de vot la nivelul MFP a intampinat, uneori, dificultati, datorita faptului ca ministerul nu are atributii specifice in domeniul de activitate al societatii”, se arata in Nota de fundamentare.

In alta ordine de idei, reprezentantii MFP precizeaza ca, in urma sedintei AGA din 29 noiembrie 2011, s-a aprobat majorarea componentei numerice a Consiliului de Administratie al societatii, de la 3 la 5 membri. In acest fel, s-a deschis posibilitatea ca statul sa faca demersurile legale de propunere a unor administratori. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.