Băsescu a promulgat reducerea CAS şi a taxat-o pe şefa MFP pentru declaraţia “Nu e treaba Guvernului crearea locurilor de muncă”

Președintele Traian Băsescu a anunțat în această seară, la Palatul Cotroceni, că a promulgat legea privind reducerea cu 5% a CAS la angajator, deşi Guvernul nu i-a prezentat sursele de finanţare. El a amintit că a întors acest act normativ la Parlament – dar l-a primit înapoi intact – deoarece măsura, chiar dacă este bună, nu este sustenabilă. Băsescu nu a ratat ocazia să o taxeze pe Ioana Petrescu pentru declaraţia de ieri “Nu e treaba Guvernului crearea locurilor de muncă”, arătându-i că are fonduri europene gârlă.

Legea reducerii CAS va intra în vigoare la 1 octombrie a.c..

Șeful statului spune că nu s-a hazardat să trimită actul normativ la Curtea Constituțională, pentru că s-ar fi pus într-o situație penibilă, legea având 4 articole și fiind, în opinia sa, constituțională.

„Deci, de astăzi, cei care au solicitat un CAS mai mic îl au, dar trebuie să ştii întotdeauna exact ce-ţi doreşti. Iar politicienii care au făcut-o demagogic, mincinos, fără să-i intereseze sau ştiind că nu există resursă, dar făcând-o, aş vrea să-i văd la anul. Anul acesta vor merge în alegeri; dar aş vrea să-i văd în 2015, 2016. Eu, mai mult decât am făcut din punct de vedere instituţional, nu aveam ce să fac. Am trimis legea înapoi, am cerut să se arate clar sursele de finanţare a deficitului suplimentar. Să o trimit la Curtea Constituţională, fără să existe elemente de minimă neconstituţionalitate în lege, parcă depăşeşte capacitatea mea de a absorbi o trimitere foarte rapidă înapoi, de la Curte, cu respingerea observaţiilor”, a precizat Traian Băsescu.

Președintele a arătat că, probabil, anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul creat la fondul de pensii prin aplicarea reducerii CAS.

Deficit fără acoperire

În 2015 însă, deficitul va crește de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde de lei.

De asemenea, el a reamintit că România mai are și alte obligații, una dintre acestea decurgând din Tratatul fiscal, prin care pentru anul viitor trebuie realizată o reducere a deficitului bugetar de 0,8% – 0,9% din PIB – “alte 5 miliarde”.

În plus, pentru anul viitor România trebuie să aibă o creștere de cel puțin 0,3% din PIB la cheltuielile de Apărare – “alte 2,5 miliarde (lei, n.r.)”.

15 mld lei de scos din piatră seacă la anul

În fine, o altă cheltuială este asigurarea componentei autohtone atât la credite externe, cât mai ales la finanțările nerambursabile de la UE pe programele de coeziune.

“Aici se mai întâmplă două lucruri: suprapunerea a două programe, 2007 – 2014 şi 2014 – 2020, ceea ce înseamnă că trebuie cofinanţate două programe. În cazul în care acordul cu FMI continuă, el se termină în luna mai 2015, deci trebuie să creştem cu 10% cofinantarea la toate proiectele. Evaluarea mea este că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim încă 2,5 miliarde de lei. Dacă le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei”, a calculat Băsescu.

Reducerea CAS, anulată imediat după alegeri

“Din experienţă, afirm că acest lucru nu este posibil. 15 miliarde de lei noi înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins. De aceea, presupun că, până la sfârşitul anului, Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, este anularea reducerii CAS-ului imediat după alegerile prezidenţiale. A doua – creşterea taxelor. Nu există alternativă la una din aceste două măsuri; cum, sigur, dacă ai fantezie, îţi poţi imagina o revenire parţială, deci revenirea la o creştere de 3%, să spunem, la CAS, şi introducerea câtorva taxe. Dar eu v-am dat cele două variante seci”, a spus prezedintele.

Bani europeni pentru locuri de muncă

Traian Băsescu a taxat-o pe Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, pentru declaraţia cel puţin neinspirată de ieri, când a spus: “Eu nu cred ca este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Eu cred că treaba noastră este să cream un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă şi încurajarea ocupării în mediul privat. Iar Guvernul din care fac parte face exact acest lucru”.

“N-am crezut că o să aud în 2014 un ministru spunând că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Cred că am asistat – nu vreau să folosesc un cuvânt dur, să spun că a fost vorba de o abordare tâmpă, când tu ai obligaţia să derulezi programele europene. Mi se pare că sunt oameni care trăiesc în altă lume şi pe noi ne cred într-o lume a celor care nu gândesc”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a arătat şi sursele pentru crearea locurilor de muncă:

“Mă întreb cum or să răspundă premierul şi ministrul Finanţelor la această realitate: la Dezvoltare regională avem alocate 3,9 mld euro şi am cheltuit 1,9 miliarde, deci avem disponibile 2 miliarde. Aici sunt lucrări de infrastructură locale, deci locuri de muncă – poate află şi doamna ministru că Guvernul are şi această pârghie. La Mediu, avem alocate 4,4 mld euro de la UE şi am cheltuit 1,5 miliarde. La Transporturi, 2,8 mld, cheltuiţi 1,5 miliarde, sunt 1,7 miloarde de euro cu care se pot crea locuri de muncă. Totalul înseamnă 19 mld euro, mai avem necheluiţi 12 mld euro care trebuie cheltuiţi până la finele lui 2015. Poate doamnei Petrescu îi pică ochii pe un asemenea tabel şi işi dă seama că a crea locuri de muncă e o treabă a Guvernului, absorbţia fondurilor europene e treaba Guvernului, alături de administraţiile locale”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.